Lék molnupiravir na omikron zabírá, nemocnice přestávají podávat monoklonální protilátky

České nemocnice už měsíc podávají antivirotikum molnupiravir, zatím si pro něj na základě doporučení praktického lékaře přišlo přes 250 lidí. Lékaři naopak přestávají podávat infuzní monoklonální protilátky, které proti variantě omikron zřejmě nefungují. Zatímco v prosinci je běžně dostávalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.

Molnupiravir do Česka dorazil před měsícem, od té doby ho dostalo minimálně 252 lidí, z toho polovina v posledních sedmi dnech. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví, které má Česká televize k dispozici. Největší zájem o lék je v Praze a Středočeském kraji.

Množství vydaných léků ale může být ve skutečnosti vyšší, některá zdravotnická zařízení přiznávají technické potíže při vykazování do systému ISIN. Také předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka se domnívá, že ve skutečnosti nemocnice vydaly těchto antivirotik víc, a to v řádu tisíců. Vyšší čísla podaných léků, než hlásí oficiální data ministerstva zdravotnictví, potvrzuje například i Fakultní nemocnice Bulovka. Mluvčí Eva Libigerová to vysvětluje tím, že nemocniční lékárníci narazili při vykazování vydaných antivirotik do systému na technické problémy.

Další zásoby přijdou na konci měsíce

Ve skladech 110 nemocnic, kam si lidé na základě doporučení praktického lékaře pro antivirotikum mohou přijít, jsou nyní zásoby na léčbu přibližně 14 tisíc lidí. „Na přelomu ledna a února je plánována ještě dodávka 5760 léčebných kúr,“ doplňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na začátku ledna připustil, že zvažuje i další nákup antivirotik. „U molnupiraviru zatím není konkrétní dodávka stanovena, aktuálně je ho dostatek,“ dodává nyní mluvčí ministerstva Jakob.

Farmaceutická společnost MSD, která antivirotikum vyrábí, už se nicméně na ministerstvo zdravotnictví ohledně další dodávek obrátila. „Aktuálně jsme oslovili ministerstvo k jednání o případných dalších dodávkách a také o možnostech, jak jej snáze dostat k pacientům, aby nemuseli cestovat do vybraných nemocnic,“ potvrzuje vedoucí komunikace MSD Jakub Zadák.

Protilátky jen pro nakažené s deltou

Nemocnice mezitím končí s infuzemi monoklonálních protilátek, které od února loňského roku podstoupilo přes 36 tisíc Čechů. Zatímco v prosinci je běžně dostalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.

Například v Nemocnici Znojmo už je dostanou jen ti, kdo mají laboratorně potvrzenou nákazu variantou delta. Podle nových studií totiž na mutaci omikron nefungují, u varianty delta přitom bránily vážnému průběhu nemoci covid-19 až ze sedmdesáti procent.

Zásoby drahých monoklonálních protilátek se mezi nemocnicemi liší. Například ve FN v Hradci Králové mají na skladě několik set dávek, ve FN Brno už jen jednotky. Ministr Válek (TOP 09) na začátku ledna připustil, že by Česko nevyužité léky mohlo poskytnout zemím, kde omikron ještě nepřevážil. Pokud se je nepodaří využít, stát je od nemocnic odkoupí a odepíše.

Přijít mají i antivirotika od Pfizeru

Další antivirotikum podobné molnupiraviru Česko objednává od firmy Pfizer, dorazit by mělo v prvním čtvrtletí tohoto roku. Schválil ho americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zatím hodnocení nedokončila, ale uvedla, že ho státy mohou používat brzy po diagnostikování infekce koronavirem.

Užívání molnupiraviru u některých dospělých doporučila EMA už v listopadu, české ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo jeho použití na začátku prosince.