V Česku chybí tisíce policistů. Noví zájemci o práci ve sboru často nezvládnou psychotesty

Události ČT: V Česku chybí až pět a půl tisíce policistů (zdroj: ČT24)

Tuzemské policii chybí až pět a půl tisíce příslušníků. Stovky policistů opustily sbor ke konci loňského roku. Policie tak ve velkém odstartovala náborové kampaně nových kolegů. Například v Brně láká případné zájemce tramvaj, právě v Jihomoravském kraji totiž chybí asi dvě stovky policistů. Podle tamní krajské policie Leoše Tržila je podmínkou pro přijetí například dobrý zdravotní stav. Zájemci ale často pohoří u psychotestů.

Nově do řad Policie České republiky nastoupil například Petr Zítka, ve službě je teprve několik dní. „Jsem tady dva dny i s cestou, jsem na úplném začátku, nepolíbený, a všechno mě čeká: výcvik, škola, praxe. Nechtěl jsem dělat všední práci, která by byla pořád dokola, což u policie určitě nehrozí,“ popsal svou motivaci nový policista. 

Opačným příkladem je Silvie Stejskalová. Ta policii opustila po sedmadvaceti letech, kdy sloužila u cizinecké policie. „Rozhodování odejít bylo těžké a zvažovala jsem to více než rok. Rodina mě podporovala po celou dobu, ale jednoduché to nebylo, a tak jsem si řekla, že bych  čas mohla obrátit k rodině a víc se jí věnovat,“ řekla.  

Policisté chybí v celém Česku

Odchod policistů do civilu teď řeší sbor v celé republice. Celkem potřebuje doplnit na pět a půl tisíce pracovních míst. Například v Jihomoravském kraji chybí přes dvě stovky příslušníků. „Řada policistů počítá – a vychází z toho, co je pro ně výhodnější. V rámci Jihomoravského kraje odcházeli policisté, kteří měli kolem třiceti let služby, v řadě případů hrál roli i zdravotní stav,“ popsal situaci ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.  

Policie chce nyní novou kampaní oslovit i novou generaci. Například v Brně jezdí od tohoto týdne tramvaj, která má případné uchazeče nalákat. „Dobrý zdravotní stav, dobrá fyzická způsobilost a psychologické vyšetření – to jsou tři základní podmínky, které jsou nezbytné pro přijetí do služebního poměru,“ uvedl ředitel s tím, že většinou bývá problém u psychotestů.