Policie loni odhalila přes jedenáct tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně

UDÁLOSTI: Česká republika zůstává pro řadu běženců tranzitní zemí (zdroj: ČT24)

Cizinecká policie loni odhalila při nelegální migraci 11 170 cizinců, o 4077 více než v roce 2020, kdy jich bylo 7093. Meziroční nárůst je tak větší než o polovinu. Na tiskové konferenci to v pátek řekli ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Jde o nejvyšší číslo od roku 2008, od kterého jsou údaje k dispozici. Statistiky však významně ovlivnila pandemie covidu-19, zahrnují totiž i cizince, kteří vstoupili do České republiky legálně, ale nesplnili protiepidemická nařízení.

„Číslo se zdá opravdu vysoké, protože v roce 2015, kdy byla větší migrační krize, bylo zaznamenáno zhruba 8500 lidí, ale je zde potřeba velmi zdůraznit, že se jednalo o nárůst z důvodu mimořádných ochranných opatření vydávaných ministerstvem zdravotnictví, která upravují vstup a pobyt na území České republiky,“ řekl Majer. „V mnoha případech se jednalo o cizince, kteří přijeli na území ČR oprávněně, ale nesplnili podmínky ministerstva zdravotnictví, a proto jsme je museli řešit,“ dodal.

„Byť ta čísla jsou vysoká, tak jsme v souvislosti s nelegální migrací v roce 2021 nezaznamenali žádná významná bezpečnostní rizika pro vnitřní pořádek v České republice, migrace se ani nepromítla do trestné činnosti na území České republiky,“ řekl Vondrášek.

Podle něj je nutné nárůst také dávat do kontextu celoevropského vývoje. Uvedl, že v meziročním srovnání za prvních 11 měsíců loňského roku totiž došlo k navýšení migrace na vnější hranici Evropské unie o 61 procent. Za vyšším počtem odhalených cizinců vidí náměstek také dobrou práci cizinecké policie. 

Naprostou většinu cizinců, konkrétně 10 835, policie odhalila ve vnitrozemí, tedy při nelegálním pobytu, nelegálním zaměstnávání či právě při porušování opatření proti šíření covidu-19. Proti roku 2020 jich bylo o 4190 více. Nejčastějšími zadrženými byli Ukrajinci, kterých bylo 5976, následovali Moldavané, kterých policisté odhalili 1558. Oproti předchozím letům přibyli Afghánci, kterých policisté loni zadrželi 529. V roce 2020 jich bylo 149.

Legálně v Česku pobývá 660 849 cizinců

Počet lidí zadržených na vnější schengenské hranici, tedy na mezinárodních letištích, loni naopak meziročně klesl o 113 na 335 lidí. Nejvíce mezi nimi bylo Ukrajinců, Rusů a Britů.

Policie loni také zajistila 1330 běženců, kteří se chtěli přes Česko dostat do jiné země. Proti roku 2020 jich přibylo 844. Nejčastěji šlo o Afghánce a Syřany, nejvíce směřovali ze Slovenska do Německa.

Počet cizinců, kteří se v Česku zdržovali nelegálně, stoupá od roku 2017. Nejvyšší dosud byl v roce 2015, kdy v Evropě kulminovala migrační krize. Tehdy policie odhalila při nelegální migraci 8563 cizinců.

Legálně v Česku k poslednímu prosinci loňského roku pobývalo 660 849 cizinců, nejvíce jich bylo v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejčastěji pocházeli z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Ruska a Rumunska.