V neděli bude podle výstrahy vydatně sněžit, v noci se může tvořit náledí

Novou výstrahu na sněžení vydal Český hydrometeorologický ústav, a to pro neděli. V pásu od Šumavy přes Českomoravskou vrchovinu po Jeseníky a hory na severovýchodě Čech napadne za dvanáct hodin až deset centimetrů sněhu, na horách až patnáct. Meteorologové také očekávají, že by se v noci mohlo tvořit náledí, výstrahu kvůli němu však nevydali. Náledí i nový sníh komplikovaly dopravu i v pátek a v noci na sobotu.

Výstraha na nový sníh bude platit v neděli od 6 do 20 hodin v Jihočeském a Pardubickém kraji, na Vysočině, na většině území Královéhradeckého a Olomouckého kraje, v západní polovině Moravskoslezského kraje a okrajově i v Jihomoravském a Středočeském kraji. 

Meteorologové nabádají řidiče, aby jeli výhradně na zimních pneumatikách a nezapomněli na zimní výbavu. Zároveň varovali, že bude-li sníh mokrý, hrozí pády větví i poruchy na elektrickém vedení.

Sněžilo již v pátek, v noci na sobotu se na některých silnicích vytvořilo náledí. Nesjízdná byla silnice I/43, která spojuje Brno a Svitavy, a to u Březové nad Svitavou, zledovatělý sníh byl i na další hlavní silnici na Svitavsku – I/34 u Kamence u Poličky. Také na Blanensku je podle silničářů na silnicích místy zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Na silnicích I/11 u Staré Vsi a I/35 u Gruny musí řidiči počítat s tím, že jsou u cesty uvázlé kamiony.

Na dalším úseku silnice I/11, a to mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou, je povinná zimní výbava. Silničáři značky, které ji nařizují, osadili v pátek po vydatném sněžení.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí do 29. listopadu v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy nad dvanáct tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro nákladní dopravu je uzavřena také silnice II/279 mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku. 

V sobotu by podle meteorologů mělo občas sněžit, pod 400 metry budou srážky smíšené. Teploty se zřejmě dostanou nejvýše čtyři stupně nad nulu. V noci na neděli bude v Čechách mrznout, na východě republiky by měla teplota zůstat kolem nuly nebo mírně nad ní. Opět by se mohlo tvořit náledí. V neděli přes den vystoupají teploty nejvýše na minus jeden až plus tři stupně, na východě republiky až pět stupňů nad nulu.