Vondráček sněmovnu špatně reprezentoval, říká šéfka TOP 09. Není to jednoduchá práce, hájí se on

Radek Vondráček a Markéta Adamová Pekarové byli hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) se chce stát jejím místopředsedou, na předsednický post už se podle svých slov necítí. V čele ho má nahradit Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní ale Vondráček dostatečně sněmovnu nereprezentoval, a to kvůli opakovanému nevhodnému chování. Koalice SPOLU Vondráčka proto volit nebude. Vondráček a Pekarová Adamová debatovali o novém složení sněmovny v Událostech, komentářích.

„Sněmovna je živé těleso, není jednoduché ho řídit, je to řemeslo, které se učí, já jsem rád, že jsem napřed nastoupil jako místopředseda a pak že jsem měl vždycky několik lidí, kteří už to dělali. Že byla zachovaná kontinuita. Doufám, že k ní bude přihlíženo,“ vzkázal Vondráček budoucí šéfce dolní komory.

Pekarová Adamová mu poděkovala za jeho rady. Je si vědoma toho, že vést Poslaneckou sněmovnu nebude jednoduché. Přesto trvá na tom, že Vondráček ji dostatečně nereprezentoval a není ani vhodným kandidátem ani na místopředsedu sněmovny.

„Myslím si, že stran řízení schůzí obstál, to určitě nechci zpochybňovat, ale stran reprezentace naší komory, a já jsem jako poslankyně jednou z těch, kterou reprezentoval, takže můj názor, který já tímto vyjadřuji, je ten, že v tomto směru si nevedl tak příliš dobře, jako by mohl,“ sdělila. Zmínila například Vondráčkův zdvižený prostředníček nebo to, že si zahrál na kytaru na pultíku ve sněmovně.

Bývalý předseda dolní komory zastává jiný názor a říká o sobě, že se k politickým protivníkům chová důstojně. „Bavíme se o fotografiích starých pět let. Během kampaně jsem důsledně nereagoval na různé fotografie, které se objevovaly třeba v souvislosti s panem Bartošem. Každý politik by měl mít nějaký limit, za který nejde,“ dodal.

Budoucí šéfka sněmovny není podle Vondráčka dostatečně seznámena s jeho prací předsedy. „Dařila se komunikace se Senátem, se všemi třemi předsedy, které jsem zažil. Vzhledem ke složení, které má Senát a které máme my, mám velkou zásluhu na gentlemanských vztazích,“ míní Vondráček.

Havlíček jako kandidát na šéfa sněmovny

Hnutí ANO oznámilo, že na post předsedy dolní komory navrhne dosluhujícího ministra Karla Havlíčka. „Nominaci jsem odmítl. Necítím na to energii, kdežto Karel Havlíček říkal, že do toho půjde,“ dodal Vondráček.

Zároveň zopakoval, že ANO má výrazně největší poslanecký klub. „Řekli jsme si, že když postavíme kvalitního kandidáta, který bude náležitě reprezentovat, je to určitě naprosto legitimní a myslím si, že to bude zajímavá diskuze,“ vysvětlil Vondráček.

Podle Pekarové Adamové může být ale nominace Havlíčka velkým otazníkem. „Ministr, který bude ministrem v době volby, nemůže být současně i předsedou Poslanecké sněmovny. To ústava vylučuje,“ řekla.

Pokud by Vondráček na post místopředsedy neuspěl, mohl by ho v dalším kole volby nahradit právě Havlíček.

„Teď je to nominant na předsedu sněmovny. Pokud by se po neúspěšné volbě pana Vondráčka případně stal nominantem hnutí ANO na místopředsednickou funkci, tak o tom naše kluby budou jednat. Nechci předjímat,“ uzavřela šéfka TOP 09.