Mašek a Kuba vyloučili loňský scénář pandemie. Nabádají k očkování

Události, komentáře: Mašek (ANO) a Kuba (ODS) o covidu (zdroj: ČT24)

O vývoji pandemie v Událostech, komentářích diskutovali dva lékaři a politici – poslanec Jiří Mašek (ANO) a šéf hejtmanů Martin Kuba (ODS). Podle obou je současná situace jiná než ta z loňského roku, kdy nebyla k dispozici vakcína. Podtrhli, že opatření nemají lidem znepříjemňovat život. Zároveň všechny vyzvali, aby se nechali očkovat.

Na otázku, zda se současné zvyšování případů nakažených podobá situaci z loňského října, Kuba odpověděl, že nikoli. „To jsou dvě nesrovnatelná období. Před rokem jsme čelili nárůstu v neproočkované populaci. To, co se stalo loni, se podle mě už nemůže opakovat.“ Neočekává ani podobný skokový nárůst hospitalizací při výrazném zvýšení nakažených právě díky vakcínám. Doplnil, že každý měl teď možnost se chránit očkováním.

Zároveň dodal, že v této situaci nastává také etická otázka, kde končí svoboda člověka nechat se očkovat a do jaké míry by společnost měla chránit ty, kteří se rozhodli vakcinaci nepodstoupit. „Pokud někdo zahltí nemocnice, tak to budou z velké části lidé, kteří právě nejsou naočkovaní. Budou blokovat péči těm poctivým, kteří si vakcínu píchnout nechali a nedostanou se na vyšetření třeba rakoviny,“ dodal.

Mašek s Kubou souhlasí. „Momentálně je v nemocnicích na osmdesát procent neočkovaných. I když se očkovaní nakazí, tak umírají minimálně. Apeloval bych na doočkování věkové kategorie 65 plus,“ řekl.

„Čísla z loňska jsou diametrálně odlišná od těch současných. Loni končilo větší procento nakažených v nemocnicích, navíc tam přicházelo ve fatálních stavech. Pokud teď někdo bude umírat, a nenechal se očkovat, tak jsou to úmrtí zbytečná,“ dodal. Zároveň zmínil, že nemocnice aktuální situaci zvládnou. „Kromě zbytečných životů to ale bude stát velké peníze a péči zdravotníků, kterou mohli dát jinde.“

„Očkování funguje. Podzim byl jiný než jaro, kdy už byli zdravotníci naočkování. Měli jsme plné nemocnice, ale plné nemocnice pracovníků, kteří se o ty nemocné starali,“ řekl Kuba.

Opatření nejsou navržena pro to, aby znepříjemňovala životy

Nově navržená opatření podle obou nechtějí lidem znepříjemňovat život. „Pozitivní motivace k očkování jsme prakticky vyčerpali. Stalo se přesně to, co jsem predikoval na jaře. Pokud se situace uklidní, lidé přestanou na očkování chodit.“ Podle Kuby nejlépe funguje fenomén strachu. Když umíralo hodně nakažených, lidé měli větší motivaci si pro vakcínu jít.

Podle Maška zároveň není možné v Česku zavádět opatření jako v Itálii, kdy i na pracoviště mohou lidé pouze s testem, očkováním nebo po prodělané nemoci. „Takové příkazy by vzbudily hodně nevole. Spíš bych šel cestou dobrovolnosti,“ přidal.

Projednávané výjimky, které se týkají zkrácení karantény, by oba uvítali zejména pro děti do věku dvanácti let. „Velmi preferuji, abychom neomezovali děti a nefixovali se na počty pozitivních u velmi mladých a malých dětí,“ doplnil Kuba.