Za neděli přibylo 334 nakažených, o dvě desítky více než před týdnem

V neděli přibylo v Česku 334 potvrzených případů nemoci covid-19, o dvě desítky více než před týdnem. Reprodukční číslo určující rychlost šíření nemoci mírně kleslo na hodnotu 1,14 a takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stagnovalo na 56 případech. Pacientů s koronavirem v nemocnicích proti sobotě i proti minulé neděli ale přibylo.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Nedělní nárůst počtu nakažených byl nejnižší v rámci minulého týdne, v němž ve třech dnech přesáhl tisícovku. Nicméně o víkendech se testuje méně než v pracovní dny. V neděli ubylo testů i v mezitýdenním srovnání. Laboratoře jich provedly téměř 28 tisíc, což bylo zhruba o tři a půl tisíce méně než o týden dříve. Podíl pozitivních testů u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, proti sobotě i minulé neděli mírně klesl a činí necelých pět procent.

Rychlost šíření covidu v zemi se zvyšuje několik týdnů. Reprodukční číslo udávající, kolik lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný, se drží nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování epidemie, od konce srpna. K pondělku ale kleslo na 1,14 z nedělních 1,29.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března v Česku se covidem prokazatelně nakazilo 1,7 milionu lidí a 30 504 lidí v souvislosti s nemocí zemřelo. V nemocnicích nyní leží podle údajů ministerstva 317 lidí s nákazou, z toho 59 je ve vážném stavu. V sobotu byl počet těchto hospitalizovaných pacientů o deset nižší a minulou neděli jich bylo o sedm desítek méně.

Nejrychleji se koronavirová infekce v současné době šíří v Moravskoslezské kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru 96 nových případů covidu za posledních sedm dní. Následuje Jihočeský kraj se zhruba 77 případy a Praha se 73. Naopak nejlépe je na tom Královéhradecký kraj, kde je incidenční číslo 21. Z okresů je na tom nejhůře Ostrava-město, kde na sto tisíc obyvatel připadá zhruba 132 nových případů nákazy za sedm dní, a Českobudějovicko se 122 případy.

Tempo očkování, které experti považují za jedinou účinnou prevencí proti koronaviru, je ale nižší než v uplynulých měsících. V neděli zdravotníci dali čtvrnáct set injekcí s vakcínou proti koronaviru, například v neděli 19. září jich aplikovali o dvě pětiny více a v neděli 15. srpna téměř devětkrát více než nyní. Od začátku očkování na konci loňského roku zdravotníci dosud rozdali téměř 11,9 milionu dávek a plně naočkovaných proti covidu-19 je v Česku přes šest milionů lidí.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že v Česku stále dominuje varianta delta, dříve nazývaná indická. Z hlediska chování viru v těle pacienta nehlásí prozatím klinická praxe žádné změny. Mění se ale věk nakažených. „Od června začala dominovat skupina nakažených mezi 20 až 29 lety a od srpna pozorujeme, že přibývá i nemocných mezi desátým a devatenáctým rokem věku. Tento trend pravděpodobně odráží vliv očkování a také může souviset se sociálním chováním a vyšší společenskou aktivitou mladých lidí,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Studie protilátek

V Česku nyní odstartovala klíčová část studie, která má zjistit například to, jak dlouho si lidé uchovávají protilátky po prodělaném covidu-19. V Institutu Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM) se do ní zapojí pět tisíc převážně chronických pacientů. Ty zařízení samo osloví. „Jsou tady pacienti, kteří mají nemocné srdce, cévy, ale také těžší diabetici. Jsou zde pacienti s poškozením jater, ledvin i těžkými imunologickými onemocněními. My potřebujeme zjistit, jaká je jejich obranyschopnost,“ přiblížila poslankyně a ředitelka protilátkové studie v IKEM Věra Adámková (ANO).

Zájemce bez zdravotních komplikací začnou do dvou týdnů zvát také v Olomouci. O tom, jestli protilátky uznávat – podobně jako například negativní test – se vede diskuse od konce léta. Podle ministerstva zdravotnictví nelze určit jejich bezpečnou hladinu. Tématem se minulý týden zabýval i Nejvyšší správní soud, rozhodnout by mohl tento čtvrtek.

Události: V IKEMu se zapojili do studie protilátek (zdroj: ČT24)