V Česku dál převažuje varianta delta, v neděli přibylo méně než sto nakažených

V Česku stále výrazně dominuje varianta koronaviru delta. Přibývá jejích subvariant, oznámil Státní zdravotní ústav. Množství nakažených covidem-19 ale přibývá jen pozvolna. Reprodukční číslo je sice nad jednou, ale v neděli se po dvou týdnech dostal počet nově prokázaných případů covidu-19 pod stovku. Pozitivních testů bylo 81, tedy o 26 méně než předchozí neděli.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

V neděli přibylo 81 lidí, kterým potvrdily testy nákazu novým koronavirem, přírůstek byl nejnižší v týdnu a zároveň nižší než minulou neděli. Projevil se hlavně mezitýdenní pokles počtu nových případů v Praze, kde bylo 25 nově nakažených oproti 41 z minulého týdne, a ve Středočeském kraji, kde bylo nových případů o sedm méně.

Praha a její bezprostřední okolí jsou nyní nejhůře zasaženou oblastí. Do soboty byly hlavní město a okresy Praha-západ a Praha-východ jediné, kde se za týden prokázala nákaza více než 25 lidí ze sta tisíc. Po neděli překročilo tuto hranici i Kolínsko a blíží se jí také Berounsko.

V nemocnicích je po neděli 48 lidí nakažených covidem-19, z nich devět je v těžkém stavu. Již na začátku víkendu se množství hospitalizovaných dostalo poprvé od 1. srpna pod padesát.

Delta v Česku drtivě převažuje, přibývá jejích subvariant

Zhruba v 95 procentech pozitivních testů na koronavirus, které odborníci hlouběji analyzují, figuruje varianta delta, informoval Státní zdravotní ústav. Převaha delty je dlouhodobá, nárůstá ale podíl jejích subvariant, které jsou souhrnně označovány jako delta plus. „Jejich výskyt je pravděpodobně důvodem nárůstu počtu pozitivně testovaných v okolních zemích,“ uvedla ředitelka ústavu Barbora Macková.

Že se v Česku zatím epidemická situace nezhoršuje, lze podle Mackové přičítat jednak rostoucí proočkovanosti a jednak míře promořenosti české populace z předchozích vln epidemie. 

V období od 13. do 27. srpna odborníci vyšetřili 2236 vzorků ze 72 laboratoří. Kromě varianty delta známé dříve jako varianta indická rozpoznali v necelých dvou procentech případů také variantu alfa, dříve pojmenovanou jako britská. 

Třetí dávka osm měsíců po předchozí

Vládní rada pro zdravotní rizika se dopoledne zabývala podmínkami pro přeočkování proti covidu-19. Odpoledne je na svém jednání schválila i vláda. Podle Chytré karantény se bude další dávka podávat nejdříve osm měsíců po dokončení očkování, registrace bude možná od 20. září.

„Osm měsíců od dokončeného očkování každý, kdo bude mít zájem, se bude moci nechat přeočkovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Dosavadní fáze očkování v posledním týdnu znovu zpomalila, počet dávek, který zdravotníci denně vykázali, se dostal pod 40 tisíc a o víkendu pod deset tisíc. Plně očkováno je necelých 5,7 milionu lidí.

Vláda zároveň v pondělí schválila povinné testování v zařízeních sociálních služeb. Klienti i personál, kteří nejsou proti covidu-19 očkováni, budou muset podstoupit test jednou za sedm dní.

Německo je červené, neočkovaní musí po příjezdu do izolace

Se začátkem nového týdne jsou účinné změny v takzvané mapě cestovatele. Významnou změnou je přesun Německa z kategorie středně rizikových států mezi země s vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Znamená to, že kdo byl v Německu déle než dvanáct hodin, není proti covidu-19 očkován ani nemoc v posledním půlroce neprodělal, musí po příjezdu do Česka nejméně na pět dní do samoizolace.

Kdo přijíždí z vysoce rizikové země, musí již před příjezdem podstoupit PCR test a druhý je nutný pro ukončení karantény, lze jej však podstoupit nejdříve pátý den po příjezdu. Potom ještě musí cestovatel čekat, než mu přijde výsledek.

Za vysoce rizikové státy považují nyní české úřady většinu evropských zemí na západ od Česka, Německo je však v letošním druhém pololetí prvním sousedním státem, který tak označily. Rakousko je nyní v kategorii zemí se středním rizikem nákazy, zatímco na Slovensku a Polsku je riziko nízké. Po příjezdu ze zemí s nízkým i středním rizikem musí cestující, kteří nejsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech neprodělali covid-19, jít na test (stačí antigenní), ale nemusí do izolace.