Konec prázdnin bude chladnější než obvykle a navíc deštivý

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Pod dvaceti stupni Celsia zůstanou teploty v Česku nejméně do konce prázdnin, navíc bude pršet. Poněkud oteplit by se mohlo až v druhém zářijovém týdnu a jenom nakrátko. Letošní srpen hodnotí meteorologové jako velmi chladný. Oproti dlouhodobému normálu by průměrná teplota mohla být až o stupeň nižší.

Trudný konec prázdnin jako by lákal žáky zpět do lavic. Poslední srpnový čtvrtek ukazovaly teploměry vesměs hodnoty pod dvacítkou a v dalších dnech to nebude lepší. O víkendu dosáhnou nejvyšší teploty hodnot kolem 15 až 19 stupňů Celsia, obloha bude zatažená a bude pršet – hlavně v neděli. Nezmění se to ani v posledních dvou prázdninových dnech.

„Až do příštího čtvrtka bude pokračovat chladné a deštivější počasí, nejvyšší teploty se budou pohybovat většinou kolem 17 stupňů. Oproti dlouhodobému průměru pro přelom srpna a září to budou teploty o pět stupňů nižší. Oblaků začne podle předpovědi ubývat až na konci příštího týdne,“ upozornil meteorolog ČT Pavel Karas.

Počasí 27. 8. – 5. 9.
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Celý srpen ostatně byl letos v Česku poměrně chladný. Nad dlouhodobý průměr se denní teploty dostaly jen na několik dní v polovině měsíce, většinou byly pod ním. I když srpen ještě neskončil, je už zřejmé, že bude nejchladnější nejméně za posledních šest let. Podle předběžného odhadu bude průměrná teplota téměř o stupeň pod dlouhodobým normálem z let 1981 až 2010.

Chladno bude i na počátku září. Dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu naznačuje, že až v druhém týdnu měsíce by se mohlo ještě oteplit až k 25 stupňům. Letní teploty ale zřejmě nevydrží dlouho, následně se opět poněkud ochladí.

UDÁLOSTI: Mnohá koupaliště předčasně zavírají (zdroj: ČT24)