Většina vody z českého průmyslu by se dala recyklovat. Ministerstvo vypsalo nové dotace

Ministerstvo chce firmy motivovat k recyklaci vody (zdroj: ČT24)

Dvě stě šedesát milionů metrů krychlových vody – pro představu jako objem slapské přehrady – odteče ročně z českého průmyslu do kanalizace. Většina by se přitom dala recyklovat. Ministerstvo průmyslu teď proto přispívá firmám na takzvané vodní audity. Mají pomoct přijít na to, kde a jak vodu ušetřit.

Co kontejner, to jiná technologie na recyklaci odpadních vod. V areálu modřické čistírny vodu testuje odborná firma z Brna. Využívá k tomu filtry, ultrafialové záření nebo třeba černé uhlí.

„Tady je membránová filtrace. Voda je čerpána na mechanické přečištění pomocí diskového filtru a dále potom na ultrafiltrační membránu,“ popisuje vývojářka technologií na recyklaci odpadních vod Lucie Báborská. „Tady máme produkt reverzní osmózy, křišťálově průzračnou vodu,“ dodává.

Dotační program na vodní audit

Která z technologií je pro firmy nejlepší, mohou zjistit díky vodnímu auditu. Právě na ten vypsalo ministerstvo průmyslu dotační program. Vyčlenilo na něj 130 milionů korun.

„Povědomí se enormně změnilo a firmy nad tím uvažují. Samozřejmě je to vždycky otázka nákladů a místních podmínek,“ komentuje jednatel jedné ze společností Karel Plotěný.

Strojírenský a energetický průmysl

„Největší množství odpadních vod je stažených do strojírenského průmyslu, popřípadě energetického, kde jsou odběry opravdu enormní. To jsou zrovna typy průmyslů, které se přímo k recyklaci nabízí,“ vysvětluje Michal Šubrt ze stejné firmy.

Příkladem může být výrobce vlněných tkanin z Brna. Denně ve fabrice spotřebují při barvení a praní na 1300 kubíků studniční vody. O její recyklaci uvažují už dlouho.

„Kdybychom mohli část toho vrátit do výrobního procesu, tak by to bylo velkou pomocí. Samozřejmě všechno je o penězích, ale jsem přesvědčen, že dřív nebo později k takovému rozhodnutí dospějeme,“ říká ředitel Pavel Zezula. Vyčištěnou vodu by tu mohli opět používat na barvení látek. Čistírna pro celý podnik by firmu přišla na sto milionů korun.