V úterý přibylo 237 nakažených, kleslo reprodukční číslo i incidence

V úterý přibylo v Česku 237 potvrzených případů koronaviru, o šestnáct méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo na 0,9. Pokud je nižší než jedna, epidemie zpomaluje. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní deset nakažených, incidenční číslo se tak snížilo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Resort chce do konce srpna rozhodnout, zda bude potřeba podat některým lidem třetí dávku očkování.

Od loňského března, kdy epidemie v České republice začala, odhalily laboratoře 1,6 milionu případů nákazy. Většina lidí se z nemoci vyléčila. S covidem-19 naopak dosud zemřelo více než třicet tisíc lidí. V pondělí zemřel s nákazou jeden člověk, stejně jako v neděli. V sobotu byly oběti dvě. Před tím devět dní nikdo s koronavirem v zemi nezemřel. Ministerstvo zatím neeviduje žádnou oběť ani v úterý. Tyto údaje se ale při dalších aktualizacích mohou měnit.

Počet lidí, kteří musí být hospitalizovaní, se v poslední době výrazně nemění. V úterý bylo v nemocnicích s covidem 43 pacientů, o devět méně než před týdnem. V těžkém stavu bylo deset z nich, o tři více než minulé úterý.

Reprodukční číslo je nižší než jedna už 17 dní v řadě. Incidenční číslo, tedy počet případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, bylo až do úterý pět dní na hodnotě 11. Ke středě po zaokrouhlení tedy kleslo o jeden případ.

Nejhorší situace je v Plzeňském kraji

Liší se ale situace v jednotlivých regionech. Nejhůře je na tom Plzeňský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 27 nakažených. V Praze má incidenční číslo hodnotu dvacet, ve středních Čechách a Pardubickém kraji shodně třináct. Naopak ve Zlínském a Karlovarském kraji evidují v posledních sedmi dnech na sto tisíc obyvatel jen tři nakažené, což je nejméně v zemi.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 86 tisíc testů, asi o šest tisíc méně než před týdnem. Podíl zjištěných pozitivit u nejpočetnější kategorie testů – preventivních a plošných – proti minulému týdnu nepatrně stoupl na 0,14 procenta.

U epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil z 0,52 procenta na 0,62 procenta. Podíl potvrzených případů u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, vzrostl z 1,43 na 2,09 procenta.

Třetí dávka očkování

Od prosince zdravotníci aplikovali 10,47 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má více než 4,93 milionu lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu na Twitteru uvedl, že resort chce do konce srpna rozhodnout, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování. Požádal proto odborníky o vypracování stanoviska. 

„Požádal jsem Klinickou skupinu, Českou vakcinologickou společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv o odborné stanovisko k podání třetí dávky očkování,“ napsal Vojtěch. Do řešení se podle něj zapojí i odborná skupina MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala. „Musíme o tom rozhodnout do konce srpna,“ dodal.