Za vyhoštění ruských zpravodajských důstojníků nám v zahraničí tleskají, řekl Kulhánek

UK: Pošramocené vztahy s Ruskem (zdroj: ČT24)

Kabinet využil příležitosti dané vrbětickou kauzou a vyhostil osmnáct ruských zpravodajských důstojníků s diplomatickým krytím, kteří v Česku dlouhodobě působili. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) to považuje za citelný zásah do schopnosti ruských tajných služeb působit na našem území a v Událostech, komentářích prohlásil, že cizina Praze za její krok tleská.

Ministr zdůraznil, že vláda postupovala na doporučení českých tajných služeb, které jí daly seznam dotčených zpravodajských důstojníků. Tím, že je vyhostila, nemohou už se vrátit do schengenského prostoru.

„Pro mě je důležité, že Česká republika je považována za důvěryhodného spojence. O tom svědčí i jednomyslná podpora ze strany EU i NATO,“ dodal. „Je podstatné, že Česká republika ví, že za ní spojenci stojí. Vláda udělala tento razantní krok, za který nám i v zahraničí tleskají.“

O snížení obsazení ruské ambasády v Praze rozhodlo Česko v dubnu po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli výbuchům ve Vrběticích v roce 2014, do kterých byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Moskva na český krok reagovala vyhoštěním dvaceti diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli.

Vojenská přehlídka

Ministr Kulhánek se vyjádřil také k účasti českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tradiční vojenské přehlídce na Rudém náměstí, kterou si Rusko 9. května připomínalo výročí vítězství nad nacistickým Německem.

Šéf české diplomacie připustil, že to nebylo jednoduché rozhodování, zda se má ambasador v současné česko-ruské krizi této přehlídky zúčastnit. Záležitost konzultoval i s odborníky na ministerstvu zahraničí. „Nebylo to jednoduché.“

Nakonec rozhodl ve prospěch přítomnosti českého velvyslance, celou účast bral optikou historických událostí. Připomněl, že se této přehlídky zúčastnili velvyslanci všech zemí Evropské unie, s výjimkou těch z pobaltských zemí, které se této akce tradičně neúčastní.