Lidem mezi 16 a 29 lety se otevře registrace k očkování v noci ze čtvrtka na pátek

Lidé od 16 do 29 let se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit od noci ze čtvrtka na pátek 4. června. Premiér Andrej Babiš to uvedl na Twitteru. Podle něj jde o 1,485 milionu lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) plánuje na začátku školního roku plošné testování žáků metodou PCR. V sobotu v Česku přibylo 222 potvrzených případů nemoci covid-19, proti minulému týdnu jich bylo o třetinu méně. Dál také klesá počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden. V sobotu to bylo 31 případů, předchozí den 32.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

V mezitýdenním srovnání zdravotníci naočkovali proti covidu o zhruba 1200 méně lidí, když v sobotu aplikovali 41 549 dávek vakcíny. Tento týden přitom počty naočkovaných v jednom dni překročily třikrát za sebou sto tisíc a byly nejvyšší od začátku vakcinace na konci loňského roku.

Údaje o naočkovaných z posledních dní ale většinou nejsou ještě definitivní, po dohlášení všech očkování se počet obvykle ještě navyšuje.

Další věková kategorie se může k očkování hlásit od 4. června

O vakcínu proti covidu se v současné době mohou hlásit lidé starší 30 let, zájemci ve věku od 16 do 29 let se budou moci hlásit od noci ze čtvrtka na pátek 4. června, uvedl premiér Babiš.  „Věřím, že i nejmladší projeví velký zájem,“ napsal. Ve věkové kategorii mezi 30 a 50 lety věku čeká nyní podle něj na první dávku 168 000 lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek avizoval, že v neděli padne rozhodnutí, zda se od úterý 1. června spustí registrace pro celou kategorii lidí od 16 let, nebo například pro skupinu lidí od 25 do 29 let. Dosud se očekávalo, že se od začátku června budou moci registrovat všichni lidé starší 16 let.

Od začátku očkování bylo podáno v Česku téměř 5,2 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo přes 1,4 milionu lidí. Pro dokončené očkování jsou u většiny vakcín totiž potřebné dvě dávky. 

VZP navrhuje snížení úhrad za testy

Všeobecná zdravotní pojišťovna navrhla, že sníží úhradu za antigenní test na 201 korun. Je to ale částka k jednání a jednání pokračují, řekl v Otázkách Václava Moravce ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Nynější maximální úhrada od pojišťovny činí 351 korun. Za PCR test pojišťovny hradí asi 1200 korun, shoda je na snížení na 614 korun. Úhrada by měla podle Kabátka pokrývat náklady a přiměřený zisk.

V prvním čtvrtletí počítá VZP s úhradami za antigenní testy v objemu jedné miliardy korun, ale v dalších čtvrtletích by měly náklady vyskočit významně výš. „Zatím počítáme v tom našem modelu, který počítá s nějakým testováním prázdnin a pak na podzim, zhruba se sedmi miliardami korun na antigenní testy,“ popsal Kabátek.

Šéf VZP odhadl, že kdyby do konce roku pokračovalo povinné plošné testování v současném měřítku beze změny, pak by VZP stálo 13 miliard korun a celkově přes 20 miliard.

Vojtěch chce v září plošné testování dětí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že chce na začátku školního roku hromadné plošné testování dětí metodou PCR. V pondělí o tom bude debatovat s ministrem Robertem Plagou (oba za ANO).

„Abychom si byli jisti, že na školách nevznikají klastry,“ zdůvodnil Vojtěch avizovaný krok. Chce předejít situaci, která nastala loni po návratu dětí z prázdnin.

Podle ministra zatím neexistuje finální dohoda. Předpokládá nicméně, že testování by se organizovalo „spíše v rámci škol“. Jasnou strategii chce připravit do konce června, aby se školy mohly včas připravit a aby i rodiče dětí věděli, co je čeká.

Vojtěch už dříve uvedl, že počítá s pokračováním testování dětí na covid-19 i po zářijovém zahájení nového školního roku. Do prázdnin už nechce ve školách rušit povinnost nosit roušky a respirátory.

Nejlepší situace je stále v Karlovarském kraji, nejhorší ve Zlínském

Mezi kraji zůstává nejnižší incidenční číslo, udávající počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dnů, v Karlovarském kraji, a to šest. Nejvyšší je tento údaj nadále ve Zlínském kraji se 49 případy.

Celorepublikové reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, se nicméně k neděli mírně zvýšilo z 0,68 na hodnotu 0,72. Pokud je menší než jedna, což platí od poloviny dubna, epidemie zpomaluje.

První případ nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdil na začátku loňského března. Od té doby se jím prokazatelně nakazilo přes 1,66 milionu lidí a 30 104 nakažených zemřelo. Tento týden počet obětí nepřekročil 12 za den, v sobotu podle ministerstva zemřel jeden člověk s koronavirem. S pozdější aktualizací se ale většinou tento údaj zvyšuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

V nemocnicích je přes pět set nakažených

Množství hospitalizovaných lidí s covidem-19 se snížilo k sobotě na 521, přičemž zhruba stovka je ve vážném stavu. Podobné počty covidových pacientů byly v nemocnicích naposledy loni v září. Naopak nejvíce jich bylo letos v březnu, kdy bylo podle údajů ministerstva hospitalizovaných téměř deset tisíc.

Od pondělí čeká Česko další rozvolnění protikoronavirových opatření, za dodržení dílčích omezení se otevřou vnitřní prostory restaurací, bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny či kasina. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha vláda k tomuto kroku ale přistoupila nikoliv v reakci na zlepšující se epidemickou situaci, ale kvůli rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle soudu totiž nelze uzavírat služby plošně.