Neobvykle chladné jarní teploty vydrží do konce měsíce, víkend se obejde bez deště

Události: Nízké teploty vydrží do konce dubna (zdroj: ČT24)

Letošní duben je nebývale chladný a podprůměrné teploty vydrží až do konce měsíce. Přispívají k tomu i mrazivé ranní teploty. Ty vydrží do úterka. Podprůměrné budou i víkendové denní teploty, kdy se rtuť bude v maximech pohybovat kolem 12 °C.

Česko čekají i v následujících dnech velmi chladná rána. O víkendu se bude ranní teplota pohybovat kolem nuly a na začátku následujícího týdne klesne až na minus -4 °C. První ráno bez mrazu bude ve středu.

Chladné budou i dny. Nejvyšší teploty se budou o víkendu pohybovat kolem 12 °C. To jsou při porovnání s dlouhodobým průměrem teploty až o 4 °C nižší. Víkend se ale obejde bez přeháněk, s polojasnou oblohou a delším slunečním svitem.

Teploty nižší, než je obvyklé, vydrží až do konce měsíce. V následujícím týdnu se maxima nedostanou nad 15 °C. Postupně bude přibývat oblaků a od středy už se v Česku bude objevovat i častější déšť nebo přeháňky.

Letošní duben skončí jako jeden z nejchladnějších v historii pozorování. Dní v měsíci, kdy se teplota dostala k dlouhodobému průměru nebo dokonce nad průměr, bylo zatím velmi málo. Teploty sice výjimečně překročily letní hodnotu 25 °C, zpravidla ale následovalo výrazné ochlazení a rychle se vrátilo počasí se sněhovými přeháňkami.

Podle dlouhodobé předpovědi budou teploty na začátku května sice stoupat, pravděpodobně ale pořád zůstanou nižší, než je v tuto roční dobu obvyklé. Naprší obvyklé množství vody, což na přelomu dubna a května odpovídá přibližně 10 litrům na metr čtvereční za týden.

Dny se během jara rychle prodlužují a to až o 4 minuty za den. Ve čtvrtek slunce na 50. rovnoběžce a 15. poledníku zapadne 5 minut po osmé večerní hodině a v pátek vyjde už 9 minut před šestou.