Je třeba klást důraz na regionální potraviny, provedení kvót je špatné, míní Toman

Hostem Událostí, komentářů byl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Kvóty na prodej českých potravin ve velkých obchodech platit nebudou. Ve čtvrtek je podle dohody zamítne Senát a vrátí zákon o potravinách zpátky do sněmovny. Senátoři se obávají například vyšších cen nebo nedostupnosti některých potravin. Ve sněmovně pak už podle zjištění České televize nebude pro kvóty potřebných 101 hlasů. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) považuje jejich provedení za špatné, důraz by kladl na lokální potraviny, řekl ve středečních Událostech, komentářích.

„České zemědělství není schopno produkovat potraviny ve stanovených výších, znamenalo by to zvýšení cen, omezení nabídky pro spotřebitele,“ varoval předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS). Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka (STAN) by zákon odporoval evropskému nařízení. Evropská komise už dříve varovala, že pokud Česko schválí povinné kvóty na prodej tuzemských potravin, může se Praha dočkat žaloby za nedovolené omezování dovozu.

„Co se týká kvót, tak nejsou z pera ministerstva zemědělství, ty šly jako pozměňovací návrh. Já jsem říkal od začátku, že myšlenka je dobrá, co se týče co nejvyššího zastoupení českých, moravských a slezských potravin v obchodech, ale že to provedení je špatné,“ reagoval Toman.

Lednové schválení zákona komentoval: „Ano, já jsem rád, že to prošlo, že tam je možnost pro regionální, lokální výrobce a výrobce biopotravin.“ vysvětlil. Za velmi důležitou považuje propagaci českých potravin.

Kritika potravinářů

Organizátoři farmářských trhů tvrdí, že se k nim vláda v době covidové krize chová diskriminačně. „Od začátku pandemie jsme prosazovali, aby byly farmářské trhy. Myslím, že až do poslední chvíle se nám to podařilo dodržet a můžu slíbit, že jakmile se začne rozvolňovat, budu první, který bude podporovat možnost prodávat na farmářských trzích,“ řekl Toman. Uzavření trhů přitom podle něj nebylo ideální.

Kritika zemědělců směřuje také na kompenzační program Agricovid. Ten v součtu kompenzací nabízí potravinářům a zemědělcům tři miliardy korun, jejich ztráty přitom dosahují až šesti miliard. Mnozí si také stěžují na nesrozumitelnost programu.

„Agricovid znamená, že ten, komu se snížila tržba o 25 procent, doloží srovnatelné období. Pošle to na ministerstvo a my to proplácíme. Uvede počet zaměstnanců, je tam 200 tisíc na každou firmu, 20 tisíc na zaměstnance a pokles tržeb o 25 procent,“ vyjmenoval Toman podmínky. V prvním kole se podle něj o podporu přihlásilo dvě stě malých a středních firem, pro které byl program určen.

Toman se vyjádřil také ke svému přednostnímu očkování proti covidu-19. „Na základě toho, že jsem byl na pravidelném očetření v nemocnici, mi doktor řekl, že se mám oočkovat,“ odůvodnil.