Stát zruší polní nemocnici v Letňanech, nebyla využita. Záložní v Brně nadále zůstane

Polní nemocnice v pražských Letňanech vystavěná kvůli koronavirové epidemii bude zrušena. Smlouva na pronájem prostoru pro nemocnici v Letňanech by měla skončit k 6. únoru. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho předchůdce Roman Prymula by byl s tímto krokem opatrnější. Od půlnoci z pátku na sobotu se opět zpřísní opatření. Odkládá se povinnost testování pro pendlery do Rakouska.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Náměstek ministra Vladimír Černý poznamenal, že zrušení nemocnice v Letňanech navrhl proto, neboť její udržování považuje při nedostatku zdravotnického personálu za neúčelné. Nemocnice nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována.

Pokud by se zlepšila situace s personálem, jeví se podle Černého mnohem účelněji posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech. Navrhl tedy Blatnému ukončit záběr plochy v Letňanech a vyklidit místo, což ministr vzápětí potvrdil.

Blatný zároveň uvedl, že místo není vhodné pro zřízení očkovacího centra.

Vývoj epidemie koronaviru v Česku 29. ledna (zdroj: ČT24)

Prymula by byl s tímto krokem opatrnější

„Byl bych opatrnější, nestavěla se s vizí, že se zaplní pacienty, ale jako rezervní varianta,“ řekl v Devadesátce ČT24 k záměru zrušit polní nemocnici v Letňanech epidemiolog a porace premiéra Roman Prymula. Uznal, že pronájem je drahý, pronajímatel by podle něho mohl stanovit až desetinásobně nižší cenu. 

Prymula dodal, že v tuto chvíli (zdravotnický) systém opravdu bojuje spíše s personálem, než s kapacitou. Úvaha zrušit tuto nemocnici je racionální z toho pohledu, že zdravotnictví je schopno uložit pacienty v klasických kamenných nemocnicích, ale nemá na to personál. 

 „Ale mám jistou obavu,  jestli jsme připraveni zvládnout případné nástrahy epidemie. Hrozí nám, že se při nové mutaci můžeme dostat do nějakého problému. Proto nevím, jestli v tuto chvíli už nemocnici rušit. Je to věc velké diskuse.“

Na co byla nemocnice postavena

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů. Podle dřívějších informací mohla být využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení.

Sloužit také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Na místě by podle původních plánů byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic.

Prudce roste zájem o pronájem chaty či apartmánu na horách

Zatímco hotely a penziony zůstávají většinou prázdné, milovníci hor mají alternativu. Dál je možné pronajmout si soukromě chatu nebo apartmán, i když za jasných pravidel. Oproti normálu je nyní zájem vyšší o desítky procent.

V obcí Klíny na Krušnohorsku je jeden hotel, dva penziony a deset chat k pronájmu. Zatímco hotel a penziony jsou prázdné, chaty jsou většinou obsazené. Protože neubytovávají, ale pronajímají.

Majitelka jedné z chat Iva Michalovičová říká, že zájem je velký a některé zájemce musí odmítat. Chata je menší - pro jednu rodinu - se samostatným vchodem. Do přísných epidemických pravidel tak zapadá, podobně jako pobyt ve vlastní chatě.

„Pokud se jedná o nájemní vztah, čili nájemní smlouvu, potom je možné toto využít,“ řekl ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodou Karel Havlíček (za ANO). 

Důležité je podle právníků právě oddělení od ostatních. K pronájmu chaty není nutný živnostenský list, k poskytování ubytování třeba v hotelu či penzionu ano. Pokud by tedy například majitel penzionu nově začal místo ubytování nabízet pronájem pokojů, dostává se podle právníků za hranu zákona.

Lidé si musí hlídat i další podmínky. „V případě pronájmu nebývají poskytovány další služby jako například snídaně anebo úklid pokoje,“ řekl advokát kancelář Holubová advokáti Štěpán Holub.

Právě o chaty k pronájmu nyní hlásí zvýšený zájem vyhledávací weby. „Tento týden zaznamenáváme enormní nárůst, v podstatě 70 procent nahoru oproti loňskému průměru,“ řekl zástupce webu e-chalupy.cz Petr Vybíral.

Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 39 procent zdravotníků

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 39 procent zdravotníků, očkováno též k čtvrtku bylo 71 878 lidí starších 80 let. Na páteční tiskové konferenci to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Registraci k očkování provedlo přes 200 tisíc lidí této věkové kategorie, tedy téměř polovina. Skoro 80 tisíc osob nad 80 let má rezervovaný termín.

Zdravotničtí a sociální pracovníci tvoří zhruba 63 procent všech dosud očkovaných lidí. Alespoň jednu dávku dostalo zhruba 39 procent všech zdravotnických pracovníků, v nemocnicích podíl činí téměř 60 procent, řekl ministr zdravotnictví Blatný. Proočkováno je zhruba 2,5 procenta populace.

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku loni 27. prosince. Celkem bylo zatím podáno zhruba 251 tisíc dávek vakcín. Potřebnou druhou dávku zatím dostalo přes 28 tisíc lidí. Ve čtvrtek bylo podle webu ministerstva očkováno 11 374 lidí, což je nejnižší počet podaných dávek vakcín za všední den od 11. ledna. Některé kraje musely v posledních dnech kvůli nedostatku vakcín přerušit očkování.

PES je stále ve čtvrtém stupni

Index rizika protiepidemického systému PES je dál na čtvrtém stupni s 68 body. Nakažených ve čtvrtek přibylo 7937, počet zemřelých s covidem-19 přesáhl celkově 16 tisíc. Mírně stouplo reprodukční číslo, ale dál je pod hodnotou jedna.

Testy ve čtvrtek odhalily 7937 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o čtyři stovky víc než před týdnem. Počet zemřelých od začátku epidemie přesáhl 16 tisíc. Tisíc mrtvých přibývá poslední dobou zhruba za týden. 

Česká republika je tak aktuálně třetí nejhůř zasaženou zemí v rámci Evropské unie. V počtu nákaz i mrtvých za poslední dva týdny v přepočtu na počet obyvatel se nachází za Portugalskem a Španělskem, respektive za Portugalskem a Slovinskem. 

Počet odhalených nákaz za 2. a 3. týden roku 2021 na sto tisíc obyvatel
Zdroj: ECDC

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření nemoci, stouplo ze čtvrtečních 0,96 zhruba na 0,99. Ostatní tři ukazatele pro výpočet indexu PES klesly. Snížil se průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Klesá i počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Za poslední tři dny ubylo hospitalizovaných zhruba o čtyři stovky na čtvrtečních 5856. Ve vážném stavu je 970 z nich. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že pokles hospitalizací je klíčový pro diskusi o opatřeních proti šíření nemoci. Naopak index PES podle něj už pro určování opatření relevantní není. V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti.

Některé nemocnice podle Blatného zůstávají stále extrémně zatížené. Odkladnou péči není kvůli počtu hospitalizovaných možné obnovit, řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška epidemie covidu-19 stagnuje, nadále se šíří i mezi zranitelnými skupinami obyvatel. Pokud ale převáží takzvaná britská varianta viru, může nákaza rychle růst. Blatný uvedl, že se její přítomnost potvrdila už v sedmi krajích České republiky. Zatím jde o jednotky potvrzených případů, uvedl ministr.

Zařízení sociálních služeb pozorují navýšení nákazy

Nárůst případů evidují zařízení sociálních služeb , v lednu přibylo 106 takových událostí. Počet nakažených u 338 aktuálně řešených událostí je 4345, za posledních 24 hodin přibylo 124 případů, řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Krajské hygienické stanice podle ní přijímají opatření pro zvládnutí „drobných ohnisek“. Pomoci podle ní může očkování, testování a respirátory, které mají nosit návštěvy i personál.

Podle ministra zdravotnictví se dříve díky pravidelnému antigennímu testování téměř zastavilo významné šíření nákazy v domovech seniorů, situace se nyní může zhoršovat. Zájem o očkování je daleko větší u klientů než u zaměstnanců, doplnil.

Přísnější opatření a odklad testů pro pendlery

Vláda proto ve čtvrtek rozhodla, že vzhledem k naplněnosti nemocnic od soboty zpřísní některá opatření.

Ministerstvo zahraničí také v pátek informovalo, že se zatím odkládá povinné testování pendlerů dojíždějících do Rakouska, které mělo začít od 1. února. Podmínky tedy zůstávají stejné jako dosud, Češi pravidelně dojíždějící do práce či školy nemusí předkládat testy. Jednání na toto téma budou pokračovat.

Ministerstvo ve čtvrtek avizovalo, že Rakousko od pondělí zavede povinné testování s tím, že testy nebudou smět být starší než 72 hodin. Přeshraniční pracovníci musejí dokládat negativní testy na covid-19 při cestách do Německa. Zatímco v Sasku pendlerům postačují dva testy týdně, Bavorsko žádá nový rozbor každých 48 hodin.

Na Karlově mostě stála auta. Na protest

Na pražském Karlově mostě byla od noci do odpoledne zaparkovaná tři vozidla - dva osobní automobily a jedna dodávka. Nápis na dodávce odkazoval na webové stránky sorryvlado.cz, jejichž autoři vyjadřují nesouhlas s „papalášstvím vlády“ a s neustálým zpřísňováním opatření pro běžné občany. Server iDNES.cz uvedl, že podle registru domén má stránku zaregistrovanou Spolek rozhořčených občanů, který si založil youtuber Mike Pán. Případem se zabývá městská policie i další úřady. Strážníci ráno nasadili autům takzvané botičky, odpoledne byla vozidla z mostu odtažena.

Aut stojících uprostřed památkově chráněného mostu si podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové všiml operátor kamerového systému časně ráno. „Okamžitě na místo vyslal hlídku strážníků. Na vozidla byly prozatím nasazeny technické prostředky, tzv. botičky. Po prověření situace nemají strážníci zákonné oprávnění nařídit odtah vozidla,“ uvedla dopoledne Seifertová.

Auta zaparkovaná na protest na Karlově mostě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK