Začala „ptačí hodinka“. Sčítání ptáků má ornitologům přinést informace o výskytu jednotlivých druhů

V Česku začala třídenní akce, při které dobrovolníci po celé zemi po dobu jedné hodiny sčítají ptáky ve svém okolí. Výsledky akce mají ornitologům pomoci s přehledem o výskytu jednotlivých druhů a také přispět k větší informovanosti lidí o tom, jací ptáci v okolí jejich bydliště žijí. Zapojit se může každý, předchozí zkušenosti nejsou nutné.

Sčítací akce se může účastnit kdokoli, kdo si najde hodinu čas na sledování ptáků u krmítka. Lidé opeřence sledují a zapisují jejich počet i jednotlivé druhy. Česká společnost ornitologická uspořádala letos sčítání ptáků už potřetí, probíhat bude až do neděle. Jenom loni se do akce zapojilo skoro 22 tisíc lidí.

„Tento projekt probíhá po celém světě, v USA, v Německu, Rakousku, prvotně byl spuštěn ve Velké Británii. U nás takový program chyběl, proto jsme ho v roce 2019 spustili,“ řekla Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

„Prostřednictvím sčítání se lidé mohou seznámit s ptáky, které mají ve svém okolí, se kterými se můžou běžně setkat, ale samozřejmě má to i odborný přínos, můžeme z těch údajů postupně zjišťovat změny početnosti jednotlivých druhů v čase a v rámci České republiky,“ vysvětlil ornitolog Jaroslav Koleček. 

Formulář pomůže s rozeznáním jednotlivých druhů ptáků

Do sčítání ptactva se zapojily i děti na základních školách v Česku. Kvůli protiepidemickým opatřením však jenom žáci prvních a druhých tříd. „Mohou se dívat i ze třídy na své krmítko a výsledky pak posílají on-line. Ostatní žáci se mohou zapojit také, ale se svými rodinami z pohodlí domova,“ řekla Hořáková. 

Ke sčítání ptactva připravila Česká společnost ornitologická i formulář, který si lidé mohou vytisknout a poté s ním vyrazit přímo ke krmítku. Vyplněný formulář se pak odesílá poštou. „Nejlepším způsobem, když je člověk doma, je vyplnit on-line formulář na webu, který provede jednotlivými otázkami, a dokonce odpočítává čas. Na konci je pak možné ho odeslat,“ uvedla Hořáková s tím, že je možné si informace zapisovat kamkoliv a až poté vyplnit elektronický formulář.

„Na formuláři jsou vyobrazeny druhy, se kterými se nejčastěji na krmítku potkáte. Máte tam i vysvětleno, jak přesně se ptačí hodinka sčítá,“ řekla Hořáková. Podle ní však není problém, když člověk ptáka na krmítku nepozná. I na to je formulář připraven, nachází se v něm kolonka „neznámý druh“. „Ani ornitologové nepoznají každého prolétajícího ptáka,“ dodala.

Další podpůrné materiály, které mají pomoci lidem poznat ptáky na krmítku, najdou lidé opět na webu České společnosti ornitologické.  

Sčítat všechny ptáky, nebo jenom ty na krmítku?

Podle Hořákové mohou lidé zapisovat informace i o ptácích, kteří proletí kolem nebo si sednou na nedalekou větev. Nemusí tak jít pouze o ty jedince, kteří sedí přímo na krmítku. 

Důležité je odesílat i nulové výsledky, to znamená, že pokud za celou hodinu člověk žádného ptáka neuvidí, je potřeba to přiznat. Rozhodně to podle Hořákové neznamená, že by měl člověk začít sčítat v jiném čase nebo na jiném místě. I nulové výsledky jsou totiž pro ornitology důležité. Každý se ale může zapojit i víckrát. Podle Hořákové je však nutné dokončit jednu ptačí hodinku, odeslat data ornitologům a až poté zahájit další sčítání.