Budu teď mít 1,385 milionu nadřízených, říká Pecková, která se stala hejtmankou Středočeského kraje

Jsem zvyklá pracovat na 200 procent, náročné to ale bude, uvedla v Interview ČT24 Petra Pecková (zdroj: ČT24)

Novou hejtmankou Středočeského kraje je kandidátka hnutí Starostové a nezávislí Petra Pecková. Získala silný mandát, hlasovalo pro ni 50 z 65 krajských zastupitelů. Skončila tak čtyřletá doba vlády Jaroslavy Jermanové z ANO, která se podle nové hejtmanky stala symbolem evokující kontroverze. Pecková se na roli hejtmanky těší a v Interview ČT24 uvedla, že teď bude mít téměř 1,4 milionu nadřízených, čímž narážela na počet obyvatel kraje.

Od počátku nového tisíciletí se dělí hejtmantství Středočeského kraje na čtyři éry. Po osmileté vládě Petra Bendla z ODS se v čele krajského úřadu vystřídali hned čtyři hejtmani z ČSSD – nejdéle z nich, čtyři roky, se v pozici udržel David Rath. Před čtyřmi lety zvítězilo v kraji volby hnutí ANO. Teď Jaroslavu Jermanovou střídá Petra Pecková, která vedla kandidátku STAN.

Pecková počítá s tím, že ji na současném postu starostky Mnichovic nahradí kolegyně a ona se bude moci nové výzve naplno věnovat. Zároveň ale dodává, že agendu veřejného života v Mnichovicích zcela neopustí. „Jsem zvyklá pracovat na 200 procent, náročné to ale bude,“ řekla bývalá novinářka TV Nova a matka dvou dětí.

Pecková, která o sobě už dříve uvedla, že je týmovým hráčem, bude ve Středočeském kraji vládnout v koalici hned s několika stranami nebo hnutími. Jejím prvním náměstkem bude poslanec a starosta Líbeznic Martin Kupka (ODS), dalšími náměstky Věslav Michalik (STAN) a Jiří Snížek (Piráti). Spojenci pro kraj (TOP 09, Zelení a hnutí Hlas) náměstka nemají, v radě jim patří jedno křeslo, které připadlo Janu Jakobovi (TOP 09). 

Konec vlády ANO v kraji

Nastupující administrativa Středočeského kraje se podle Peckové seznamuje s jednotlivými resorty. Čistky na úřednických místech ale neplánuje. „Nebudeme se rozhodovat na základě toho, zda někdo pracoval pro minulé vedení,“ vyloučila.

„Jsem toho názoru, že politické funkce odcházejí a přicházejí, jak volí občané. Kvalitní úředníci mají ale zůstávat,“ dodala.

V Interview ČT24 také přišla řeč na Jermanovou, která se stala z pohledu Peckové kontroverzním symbolem. I proto dříve v médiích uvedla, že by pro Jermanovou jako kandidátku na předsedkyni kontrolního výboru v kraji ruku nezvedla. Bývalá hejtmanka ale nakonec sama svůj záměr ucházet se o post ve výboru stáhla. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Koronavirus a jeho dopady na krajský rozpočet

Peckovou čeká v nové roli několik výzev, jednou z největších bude vyrovnat se s následky koronaviru. „Ten propad příjmu je opravdu fatální. Středočeský kraj přijde zhruba o 1,7 miliardy korun. Kraj bude muset uhradit ještě propad na jízdném, což je přes 600 milionů korun,“ řekla. Připustila, že při hledání chybějících prostředků se možná zruší například takzvaný participativní rozpočet.

Středočeský kraj si podle ní „zaslouží“ individuální přístup, je totiž velmi heterogenní. „Praha-východ, Praha-západ mají úplně jiné problémy než třeba Rakovnicko nebo Kladensko,“ podotkla.

Rodačka z Benešova Petra Pecková vystudovala politologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě, veřejnou a sociální politiku na Univerzitě Karlově a absolvovala také VOŠ publicistiky. Po studiu působila v televizi Nova v redakci zpravodajství a publicistiky, spolupracovala také s Českou televizí a TV Barrandov. V roce 2010 kandidovala za ODS do zastupitelstva Mnichovic, následně se stala místostarostkou, o čtyři roky později vedla kandidátku s názvem Mnichovice – město na Vaší straně a stala se starostkou, tou je dosud. V krajských volbách kandidovala v roce 2020 poprvé, a to jako středočeská lídryně STAN. Hnutí volby vyhrálo, v koaličním vyjednávání potom získala Pecková post hejtmanky.

Petra Pecková
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK