Školy platí desítky tisíc korun za ochranné pomůcky. Některým pomáhají kraje

Za roušky a respirátory pro pedagogy a zaměstnance platí školy desítky tisíc korun. Například Gymnázium v jihočeském Písku od srpna nakoupilo ochranné pomůcky za 80 tisíc korun. Gymnázium v Litoměřicích zase pořídilo dezinfekci za 30 tisíc korun. Peníze ale musí brát z vlastních zdrojů určených na provoz školy. Podle některých oslovených ředitelů zřizovatel školám se zásobením nepomohl.

Školy v novém školním roce musí být zásobené rouškami, respirátory i dezinfekcí. Ne všechny školy se ale na podzim dočkají podpory kraje.

„Kraj již na jaře letošního roku poskytl školám především dezinfekci a některým školám též roušky. Zaměřil se v té době speciálně na dětské domovy,“ uvedla mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková s tím, že na nový školní rok se pro školy zatím další dodávka ochranných pomůcek nechystá.

„Od kraje jsme neobdrželi nic. Škola se má o nákup ochranných pomůcek postarat sama z vlastních nebo provozních prostředků,“ sdělil ČT ředitel Gymnázia Písek Michal Drnec. Dodal, že za roušky, respirátory nebo ochranné štíty utratili od srpna z vlastních zdrojů už téměř 80 tisíc korun.

Gymnázium České Budějovice v Jírovcově ulici od kraje ochranné pomůcky a dezinfekci obdrželo. Přesto od září škola za jejich nákup utratila 60 tisíc. „Ochranné pomůcky zajišťujeme pro zaměstnance. U žáků pouze pro ty, kteří si svoje roušky zapomenou. A pro tyto případy jich máme dostatek,“ vysvětlil ředitel gymnázia Pavel Kavřík.

Ochranné pomůcky do svých škol s novým školním rokem neposlal ani Ústecký kraj. „Je to zcela v kompetenci ředitelů jednotlivých škol. Ústecký kraj instruoval své příspěvkové organizace metodikou, jak nakupovat ochranné pomůcky. Pro tyto účely mapujeme cenovou hladinu ochranných pomůcek a ředitelé si mohou snadno ověřit, že pořizují ochranné pomůcky za cenu v místě a čase obvyklou,“ vysvětlil situaci mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Olomoucký kraj zase bude v případě potřeby řešit nedostatek pomůcek individuálně.

Od kraje jsme nedostali nic, kritizuje ředitelka z Litoměřic

Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích od kraje ochranné pomůcky neobdrželo letos vůbec. Na jaře sice škola vyplnila na výzvu kraje tabulku s informacemi, kolik potřebují roušek a respirátorů pro pedagogy. Od kraje ale nakonec obdrželi zamítavé stanovisko s tím, že pomůcky si mají pořídit sami ze svých prostředků určených k provozu školy.

„Od kraje jsme zatím nedostali absolutně nic. Včera jsme dostali opět dopis, že nám kraj nabízí pomoc, tak zkoušíme tabulku poslat znova,“ uvedla ředitelka gymnázia Radka Balounová. Dodala, že dezinfekce je stála asi 30 tisíc. Roušky většinou dostávali darem od firem a lidí.

„Pedagogové si nosí své roušky a místní Domov dětí a mládeže nám vyrobil štíty,“ sdělila dál Balounová. Kraj škole podle ní navíc snížil rozpočet na hospodaření na tento rok asi o 300 tisíc. Podle ředitelky litoměřické školy tak hrozí, že se jejich rozpočet dostane do červených čísel.

Vyšší odborná škola a střední zdravotnická škola v Ústí nad Labem v létě obdržela dezinfekci. Ostatní ochranné pomůcky si ale musí zajistit sami. „Máme mít zásobu ústenek, eventuálně štítů, plášťů a rukavic. Na přelomu srpna a září jsme vyplňovali tabulku s tím, co za pomůcky budeme potřebovat, ale odpověď jsme ještě neobdrželi,“ uvedla ředitelka ústecké školy Miroslava Zoubková.

Pražské školy obdržely 20 litrů dezinfekce

Pražským školám zase slíbilo ministerstvo školství na začátku září dodávku respirátorů pro učitele. „Zatím je nemáme na skladě. A nemáme ani informaci o tom, kdy to projedná vláda,“ sdělil ČT mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. V srpnu dostala každá škola od hlavního města 20 litrů dezinfekce.

Pražské Gymnázium Budějovická dostalo zásobu roušek, dezinfekce, rukavic a plastových přepážek od magistrátu na jaře. Podle ředitelky školy Zdeňky Bednářové jich mají stále dostatek. „Dosud jsme utratili asi sto tisíc korun z vlastních zdrojů, magistrát nám zřejmě o tyto prostředky bude navyšovat rozpočet,“ komentovala situaci Bednářová.

Další kraje svým školám ochranné pomůcky poskytují. Královéhradecký kraj je zásobuje průběžně. „Zařízení obdržela přes 10 tisíc litrů dezinfekce, téměř 7 tisíc roušek, přibližně 1500 respirátorů, dále ochranné štíty a rukavice a ochranné obleky,“ uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

Liberecký kraj zase minulý týden rozvezl každému ze studentů druhých stupňů základních škol a všem středoškolákům 25 nanoroušek. V průběhu týdne ještě školy dostanou 80 litrů dezinfekce.

Plzeňský kraj během září poskytl všem 78 školským zařízením, které zřizuje, finanční příspěvek na nákup zdravotnických pomůcek ve výši 17 tisíc korun. To dává celkově částku 1 326 000 korun.