Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Události: V Česku začíná volební týden (zdroj: ČT)

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Hlasování dva dny, respektive den předtím, než se otevřou volební místnosti, se může týkat každého, kdo izolaci či karanténu prokáže a kdo samozřejmě bude mít zájem se voleb účastnit. 

„Mohou se prokázat nejrůznějším způsobem, buď písemným rozhodnutím hygieny, případně e-neschopenkou, kterou vystavil praktický lékař, případně smskou z laboratoře, že u daného člověka byl pozitivní test, nebo smskou od hygien,“ řekl Petr Mlsna z ministerstva vnitra, které má volby na starosti. 

Podle resortu je hlasování připravené, totéž zní i z Českého statistického úřadu. Všechny instituce, které se do hlasování zapojí, mají speciální režim a v záloze připravené náhradníky. 

Hlasování z aut. Stát zřídil v každém okrese takzvaná drive-in stanoviště

Možností je kvůli nákaze i volba z kabiny vozu; na celkem 77 místech v zemi se otevřou takzvaná drive-in stanoviště. Budou v každém okrese.

Po doložení oprávnění k speciálnímu volebnímu aktu budou moci tito občané hlasovat z auta a prokázat se budou muset občanským průkazem –⁠ nikoliv pasem. Hlasování z aut se uskuteční ve středu od sedmi hodin ráno do 15 hodin.

Například v Jihomoravském kraji budou v Brně a Hodoníně drive-in stanoviště kvůli nárůstu počtu nakažených zdvojená. „Lidé mohou volit pouze z auta, kdy si stáhnou okénko a mají chráněný nos i ústa. Nesmí vystoupit. Komise na těchto místech je ze zákona čtyřčlenná. Jeden zapisovatel z Krajského úřadu a tři příslušníci armády. Všichni jsou vybaveni osobními ochrannými pomůckami,“ uvedla krajská mluvčí Monika Brindzáková.

V některých případech „volby mohou přijít k vám“

Na drive-in se občané dopředu hlásit nemusí, pokud ale chtějí hlasovat do zvláštní přenosné schránky, musí to oznámit krajskému úřadu. „Musí se nahlásit nejpozději předcházející den do osmi hodin ráno,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra Mlsna. Speciální komise pak za voliči přijde domů buď v pátek, nebo v sobotu. 

Třeba ve Středočeském kraji si lidé mohou objednat přenosnou schránku telefonicky. Krajský úřad proto zřídil linky: 257 280 397, 257 280 862, 257 280 680 a 257 280 918.

Svůj hlas můžou odevzdat i lidé, kteří jsou třeba v domově seniorů nebo hospici, tedy v takovém pobytovém zařízení, které je kvůli covidu uzavřené. Za nimi rovněž dorazí speciální komise, a to během čtvrtka a pátku. Podle ministerstva vnitra je ale zatím o tento způsob hlasování malý zájem.

Lidé, kteří se do karantény dostanou v průběhu volebních dnů a nestihli před tímto rozhodnutím odvolit, nebudou už moct svůj hlas odevzdat.

  • Hlasovací lístky už lidé dostávají do svých schránek, nejpozději je tam mají najít v úterý. Náhradní budou případně ve volební místnosti. Lidé budou moci odevzdat své hlasy v pátek mezi 14 a 22. hodinou a v sobotu mezi 8 a 14. hodinou

Hygienická opatření

Dezinfekce a roušky jsou pro letošní hlasování klíčovým vybavením. Volební místnosti tak oproti předchozím případům připravují odpovědné úřady o něco dříve. Třeba v Kyjově situaci podcenit nechtějí. 

„Hlavní je zajistit dostatečný počet dezinfekčních prostředků a ochranné pomůcky, které připravujeme nejen pro Kyjov, ale taky pro 28 obcí,“ řekl České televizi mluvčí kyjovského úřadu Filip Zdražil.

Povinné jsou při hlasování roušky. Zároveň ale tohle opatření má menší právní sílu, než právo volit. To znamená, že pokud si lidé ve volebních místnostech odmítnou nasadit roušku, komise jim nezabrání odevzdat hlas. Dotyčného ale čeká sankce v přestupkovém řízení, řekl Mlsna.

Nařízení může být i nečekaným oříškem pro členy volební komise. „Příchozí voliči budou mít zakrytá ústa a budeme si muset dávat větší pozor, jestli ten volič je opravdu ten, který nám předkládá občanský průkaz,“ komentuje Aneta Němcová, kterou čeká práce ve volební komisi. Ta bude mít ještě další mimořádný úkol –⁠ dohlížet na rozestupy.

Volební komise

Radnice po celém Česku řeší, jestli mají dostatek členů volebních komisí. Do karantény se kvůli nemoci covid-19 může dostat kdokoli, a to doslova během pár minut. I proto si obce zajišťují náhradníky.

„Zatím se členové komisí neodhlašují, ale vím, že v jiných městech s tím mají docela problémy, ale jsme připraveni i na to, že by někteří se odhlašovali,“ míní Iva Florešová ze správního odboru ve Slavičíně. 

V letošních volbách se členům komisí zvýší odměny, i s ohledem na specifickou a výrazně náročnější práci. Za pátek a sobotu si řadový člen přijde na 1800 korun, předseda na 2200 korun, a pokud se v obvodu konají i senátní volby, je to ještě o 400 korun víc.