Za pátek přibylo 2946 odhalených nákaz. Strmě rostou hospitalizace

Události: Strmě rostou hospitalizace (zdroj: ČT24)

Počet případů nemoci covid-19 v Česku v pátek stoupl opět o 2946, což je nejvýraznější denní nárůst za tento týden a druhý nejvyšší od březnového začátku pandemie v Česku. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu testů byl v pátek třetí nejvyšší od začátku epidemie. Stoupl ze čtvrtečních 12,61 procenta na 13,34 procenta. V sobotu večer zatím testy potvrdily 1247 případů.

On-line přenos
Šíření koronaviru - září
21:38
Česko

V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

20:35
Česko

Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

20:00
Česko

Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Množství lidí aktuálně trpících covidem-19 je nyní podobné jako celkový počet vyléčených od začátku epidemie, tedy zhruba 30 tisíc. Ačkoli má nemoc u většiny nakažených mírný průběh, v poslední době strmě roste počet hospitalizovaných i zemřelých.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první nákazy novým koronavirem, bylo zaznamenáno již 61 318 potvrzených případů covidu-19. Nejvýraznější přírůstek byl minulý čtvrtek, kdy testy nemoc prokázaly u 3126 lidí. Tento týden se nárůsty po většinu dní pohybovaly od zhruba 2300 po skoro 3000. V sobotu k 18:00 zatím testy potvrdily 1247 případů covidu-19, o dvě stovky více než minulou sobotu za stejnou dobu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci uváděl, že nárůst nakažených nyní zpomalil. Oproti čtvrtku byl ale páteční počet nových případů o několik desítek vyšší. Prymula také v pátek řekl, že počet nových případů není rozhodující. Záleží podle něj na tom, zda narůstají počty hospitalizovaných vyžadujících plicní ventilaci nebo počty úmrtí. Oba ukazatele aktuálně výrazně stoupají.

Od začátku září se počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, zvýšil zhruba čtyřnásobně na 740. Téměř na čtyřnásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle posledních údajů ministerstva k čtvrtku jich bylo 151. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích asi dvě stovky nakažených.

Roste počet hospitalizovaných

Mluvčí nemocnic zřizovaných Zlínským krajem Egon Havrlant uvedl, že aktuálně je v Uherskohradištské nemocnici hospitalizovaných 43 covid pozitivních pacientů, z toho sedm pacientů je na ARO ve vážném stavu.

Čtyřicet pacientů s covidem mají i ve Fakultní nemocnici v Brně, tři jsou na umělé plicní ventilaci.

„Plánujeme otevřít další covidové oddělení, které bude mít dvacet dva lůžek, musíme kvůli tomu uzavřít rehabilitační oddělení,“ vysvětlil zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

V Praze kapacita volných lůžek intenzivní péče od pátku mírně narostla – z deseti na jedenáct procent.

„Dnešní den hospitalizujeme čtyřicet pacientů s diagnózou covid-19, z toho šest je na anesteziologicko-resuscitační klinice a pět z nich vyžaduje umělou plicní ventilaci,“ uvedl ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Výrazně roste také množství nakažených koronavirem, kteří zemřeli. Za září se počet úmrtí lidí s covidem-19 zvýšil o více než třetinu na 581. Jen během tohoto týdne zemřelo skoro šest desítek nakažených.

Praha jako centrum nákazy

Případů covidu-19 přibývá nyní nejvýrazněji v Praze a okolí. Největší nárůst byl za posledních sedm dní podle údajů ministerstva v okrese Praha-východ, kde bylo zaznamenáno asi 210 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V Praze bylo za uplynulý týden potvrzeno přes 205 případů covidu-19 na každých 100 tisíc obyvatel a v okrese Praha-západ zhruba 203 případů. V žádném jiném regionu republiky nárůst nepřesáhl dvě stovky nakažených.

Většina okresů na takzvaném semaforu, mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy koronavirem, je teď oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí ze tří. Praha je stále červená, tedy nejrizikovější. V Praze se covid-19 šíří podle ministra Prymuly v řadě případů komunitně, kdy se nedaří najít konkrétní zdroj nákazy. Navíc ve městě roste podíl pacientů v rizikové skupině ve věku 65 let a více.

Další opatření jsou v přípravě

Zpřísněná opatření podle Romana Prymuly začínají fungovat, přesto se v příštím týdnu dají očekávat další. Ve hře je i omezení počtu lidí, kteří se mohou setkat.

„Bude se to týkat shromažďování zejména v těch volnočasových aktivitách, protože tam, jak monitorujeme přenosy, dochází k častým přenosům, druhá věc jsou přenosy ve školách,“ řekl ministr.

Tam plánuje lepší ochranu učitelů pomocí respirátorů. Zvažuje i jak omezit shlukování lidí u stadionů po sportovních utkáních – ve venkovním hledišti je může teď sledovat dva tisíce sedících diváků, v halách pak tisíc.

Další omezení by se podle Romana Prymuly mohlo týkat i svateb a různých večírků. Podrobnosti ale oznámí příští týden.