Petříček vyjednal navýšení rozpočtu resortu o 180 milionů. Peníze mají jít i na přípravu předsednictví EU

Rozpočet ministerstva zahraničí se po středeční dohodě s šéfkou resortu financí Alenou Schillerovou (za ANO) zvýší téměř o 180 milionů korun zhruba na 8,62 miliardy. České televizi to po jednání na ministerstvu financí řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Peníze navíc půjdou na přípravu českého předsednictví EU, projekt zemí visegrádské čtyřky a Německa na boj s nelegální migrací v Maroku a na podporu českých krajanů v oblasti Banátu.

„Bavili jsme se i o možných úsporách. Chtěl bych zdůraznit, že ministerstvo zahraničních věcí na základě dohody s ministryní financí sníží provozní výdaje oproti plánovaným 920 milionům. Chtěl bych doplnit, že od roku 2019 resort na provozních nákladech uspořil čtvrt miliardy korun, 25 procent z celkových provozních nákladů,“ uvedl Petříček.

„Hovořili jsme také o dalším zapojování nespotřebovaných prostředků. Ministerstvo se na základě loňského jednání s resortem financí maximálně pokusilo zapojit všechny nespotřebované náklady. Myslím, že jsme se shodli, že se nám to daří,“ dodal ministr.

Před jednáním ministr České televizi řekl, že chce rozpočet zvýšit i na kybernetickou bezpečnost. Schillerová ale bude jednat ještě s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT), s níž ministerstvo zahraničí spolupracuje na projektu transformace. „Prostředky na tento projekt budou využity z fondu, který by měl spravovat NAKIT. Tady se bavíme o několika stech milionech korun,“ dodal.