Počty prvňáků klesají, základní školy jsou ale stále plné. Nejsilnější ročníky míří na druhý stupeň

Dětí na prvních stupních základních škol již přestalo přibývat, upozornil před začátkem školního roku Český statistický úřad. Za posledních deset let se sice na základních školách zvýšil počet žáků o pětinu, ale nejsilnější ročníky již jdou na druhý stupeň. Za několik let by podle statistiků již měly ředitelům skončit starosti s nedostatkem prostor pro velký počet dětí.

Prvňáků ve školách již nepřibývá – podle odhadu ministerstva školství jich letos bude 107 800, což je obdobný počet jako loni. V roce 2015 však do základních škol nastoupilo o deset tisíc dětí více. I přes pozvolný pokles nejmladších dětí je však v základních školách čím dál více žáků. Nejsilnější ročníky se ale již přesouvají na druhý stupeň.

„Za pár let pravděpodobně můžeme očekávat, že skončí nárůst počtu žáků i na druhém stupni základních škol, a ředitelům tak možná skončí dlouhé období starostí s neustálým navyšováním kapacity,“ uvedla Helena Chodounská z ČSÚ.

Podle ní souvisí současný nárůst počtu dětí ve školách s vzestupem porodnosti mezi roky 2002 a 2008, přičemž od roku 2011 se počet narozených snižuje. Postupně podle ní lze očekávat, že silné ročníky budou přecházet na střední a později vysoké školy.

Školy se nyní již naplno připravují na zahájení roku 2020/2021. Učitelům začal přípravný týden. Kantoři se ale budou muset i v novém školním roce smířit s tím, že i po výrazném růstu platů v posledních letech stále berou méně než stejně vzdělaní lidé v jiných profesích.

Na základních školách mají příjem na úrovni 130 procent republikového mediánu, zároveň však pouze 91 procent mediánu vysokoškolsky vzdělaných lidí.