Lázně budou o 4000 korun levnější, stát rozdá poukazy. Hoteliéry odškodní podle počtu pokojů

UDÁLOSTI: Pobyt v lázních bude o 4000 korun levnější (zdroj: ČT24)

Pobyt v lázních v Česku bude od začátku prázdnin až do konce roku pro Čechy levnější o čtyři tisíce korun. Tak zní konečný návrh ministerstva pro místní rozvoj, které původně hovořilo až o desetitisícových poukázkách. Ministerstvo slibuje podporu i dalších turistických odvětví. Ubytovací zařízení mají naději na přímou podporu – stát tedy nebude přispívat turistům, ale podnikatelům. Hotely, penziony i kempy by měly dostat 200 až 400 korun na jeden pokoj za každý den nouzového stavu.

I přes obavy z možného návratu pandemie je možné doufat v poměrně normální dovolenou. Ministerstvo pro místní rozvoj dokončilo opatření, kterými by podpořilo, aby ji co nejvíce lidí strávilo v Česku. Nepřímo prostřednictvím voucherů pro klienty chce pomoci lázeňství. Aby lidé slevu získali, musí v lázních strávit alespoň šest nocí a využít nejméně pět procedur.

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) původně hovořila až o desetitisícových voucherech, nakonec budou asi jen čtyřtisícové – takový je poslední návrh MMR. Podle Dostálové s vyšší podporou nesouhlasili zaměstnavatelé, kteří se na financování měli podílet. „Vzkázali nám, že teď mají problémy a neumí si představit, že by do toho všeho ještě byly zaměstnanecké vouchery,“ upozornila.

Také opoziční ODS si myslí, že 4000 korun je maximum přípustného. „Kritéria nikdy nebudou moci být spravedlivá, je to snaha opravdu najít alespoň trochu vhodnou variantu. Samozřejmě se všichni ostatní budou právem ozývat, jak vláda a stát myslí na ně,“ poznamenal místopředa strany Martin Kupka.

Co dostanou hotely? Zatím by jim stačilo ujištění

Hotely by naproti tomu měly dostat peníze přímo, bez návaznosti na klienty, kteří by přijížděli s poukazy. Ubytovací zařízení na mnoha místech se stále potácejí v problémech, protože stále přijíždí minimum zahraničích turistů a pokoje zůstávají prázdné. „Je to deprimující a nevíme, jak dlouho to bude trvat,“ podotkl jednatel hotelu Chvalská tvrz Richard Stára. 

Do hotelu a restaurace majitel investoval za poslední měsíce přes milion a půl. Stejně jako ostatní teď čeká na přímou podporu státu – nebo alespoň na ujištění, že ji opravdu dostane. „Pro nás je důležité, aby nám někdo – a to vláda – sdělil ,my vás budeme nějakým způsobem kompenzovat, nemusíte se bát‘. To zatím nikde nezaznělo,“ upozornil.

Z informací MMR vyplývá, že by hotely mohly dostat 400 korun za každý pokoj a každý den, kdy byl v Česku vyhlášený nouzový stav. Zbýt by mělo také na kempy, které by dostaly poloviční částku. Podle Kláry Dostálové by se mohla lišit výše kompenzace také u penzionů nebo jiných turistických ubytování. „To se ještě aktuálně řeší,“ řekla ministryně.

Vláda projedná návrh v následujících týdnech, v koalici by neměl narazit. Část opozice si ale myslí, že by podpora pro hoteliéry měla přijít rychleji. „Malá, drobná podpora, která je formou slevy, která je vyplácená hoteliérovi, má potenciál, aby se daleko více snažili získat zákazníka,“ míní předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.