Vláda chce zásoby ochranných pomůcek. Krize pomůže najít peníze pro hmotné rezervy, věří jejich šéf

Události: Zásoby pro státní hmotné rezervy (zdroj: ČT24)

Státní hmotné rezervy by měly mít zásobu až na dva měsíce boje s pandemií. Původně přitom resort průmyslu vládě předložil návrh, který počítal s měsíční zásobou za více než dvě miliardy. Kabinet bod naposledy přerušil, v pondělí by ministři v projednávání měli pokračovat.

Sklady státních hmotných rezerv během pandemie koronaviru prošly miliony kusů ochranných prostředků. Ministr průmyslu, pod nějž správa rezerv spadá, by chtěl takové zásoby až na dva měsíce. „Je lepší mít vyšší pojistku, ale musíme si říct, že to bude náročné, protože my je musíme takříkajíc točit. Ony mají nějakou expiraci, i když je to v řádu několika let,“ popisuje vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Svou představu má i předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr: „Myslím, že ideální je kombinace výrobních schopností a surovin s hotovými výrobky. To znamená, dejme tomu na měsíc hotové výrobky a nad ten jeden měsíc mít suroviny na výrobu ochranných pomůcek,“ líčí možný scénář.

Materiál, který v pondělí projedná vláda, obsahuje dvě varianty – tedy že by stát měl zásoby ochranných pomůcek na měsíc, nebo Havlíčkem prosazované dva. Ve státních hmotných rezervách by nově měly být miliony respirátorů a desítky milionů roušek.

Díky krizi se peníze pro rezervy najdou, věří jejich šéf

Předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala z SPD upozorňuje na to, že hmotné rezervy jsou, především v otázce zdravotního materiálu, podfinancované. „Krize nám řekla, kde jsou citlivá místa, kde by zásob mělo být více. Doufám, že s tím odpovědná místa pracují,“ přidává se šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zásoby na měsíc podle návrhu státu vyjdou na více než dvě miliardy korun. Původně státní hmotné rezervy neměly na nákup nových zásob v rozpočtu na letošní rok ani korunu. „Myslím si, že debata kolem deseti tisíc respirátorů, které jsme měli na začátku, posune politické vnímání nejen z hlediska zdravotních pomůcek, ale i z hlediska vnímání státních hmotných rezerv,“ odhaduje Švagr.

Místopředseda koaličních sociálních demokratů Roman Onderka doufá, že už neuslyší, že pro nákupy do státních rezerv nejsou finanční prostředky. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by správa hmotných rezerv mohla dostat navíc i miliardy. Rozhodující budou požadavky jednotlivých resortů.