Pozor, infekční. Likvidace odpadu z nemocnic probíhá za zpřísněných opatření

UDÁLOSTI: Nemocnice napříč republikou musejí den co den likvidovat tuny infekčního materiálu (zdroj: ČT24)

Nemocnice musí likvidovat tuny infekčního materiálu. V současnosti je za infekční považováno vše, co lékaři použijí. S odpadem proto nákladají podle přísnějších pravidel. Končí ve spalovnách, které nemocniční roušky či rukavice likvidují rovněž se speciální péčí – tak, aby jistě zanikl veškerý biologický materiál.

Vyhodit použitou roušku, ochranný oblek nebo rukavice do koše je pro zdravotníky v nemocnicích rutina. Jednoduchým vyhozením použité ochranné pomůcky se ale rozebíhá mašinérie, která v době koronavirové musí fungovat ještě precizněji než obvykle.

Odpad považovaný za infekční materiál je označen číslem, aby bylo možné zjistit, kam se případné stopy po nákaze dostaly. Uklízečky potom vše balí do dvou vrstev, aby byla manipulace s odpadem co možná nejbezpečnější.

„Všechny uklízečky externích úklidových firem mají od nemocnice zajištěné potřebné ochranné pracovní pomůcky,“ ujistila odpadová hospodářka Všeobecné fakultní nemocnice Jana Königová.

Motol má zvláštní spalovnu

Všeobecná fakultní nemocnice vyprodukuje každý den dvě tuny odpadu. Vozí se do spalovny do severočeských Trmic. Snazší to mají v motolské nemocnici, která má zvláštní spalovnu. Ta však v Praze funguje jako jediná. I ve fakultní nemocnici na západě hlavního města ale zavedli přísná bezpečnostní opatření při odvážení odpadu. „Někde je na to vyčleněný výtah, někde je shoz pro infekční odpad,“ nastínila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Spálit odpad z nemocnic není samo sebou. Likvidace probíhá v několika fázích, nejprve v 700stupňové teplotě, nakonec téměř ve dvojnásobné – tedy vyšší než v běžných spalovnách. To zajistí, že v plamenech zanikne veškerý biologický materiál.