Počet rysů v českých lesích mírně narůstá, tvrdí mezinárodní průzkum

Ohrožených rysů v české přírodě mírně přibývá. Potvrdil to mezinárodní monitoring projektu 3Lynx, který kočkovité šelmy sleduje i za hranicemi Česka. Správa Šumavského národního parku, ministerstvo životního prostředí i ekologické organizace sledují pohyb rysů na ploše zhruba třinácti tisíc kilometrů čtverečních.

Identifikace každého zvířete může pracovníkům parku zabrat i několik měsíců. Podle šéfa oddělení zoologie šumavského parku Jana Mokrého musí zpracovat velké množství fotek, mezi nimi si vybrat jeden exemplář a ten poté porovnat s jinými snímky z fotodatabáze.

Fotky parkové službě často přinášejí turisté nebo místní obyvatelé. „Před námi jelo auto s rozblikanými výstražnými světly, tak jsem ho chtěl předjet. V tu chvíli jsme potkali dva rysy, jak se tam kočkujou,“ popisuje Antonín Kůrka ze šumavského Srní, který nedávno vyfotil dvojici rysů přímo na silnici v západní části parku.

Růst populace rysů zpomalují autonehody a pytláctví

Šumavský park je jedním z účastníků projektu 3Lynx, ten sleduje rysy i za českými hranicemi. Jejich počet mírně narůstá, a to hlavně v jádrových územích rezervací. Kromě pohybu rysů se sleduje třeba i genetika celé populace. Její nárůst je ale každým rokem pomalejší, hlavně kvůli srážkám rysů na silnicích.

„Máme zaznamenaných sedm případů úmrtí rysa na silnicích. Dále je to pytláctví, které se velmi podepisuje na nízkém věku rysů,“ tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Na Šumavě rysové migrují i několik stovek kilometrů. V minulosti byla šance, že se usadí i v Brdech, nakonec se ale zvíře vrátilo zpátky do národního parku.