Hasiči zlikvidovali nakažený chov ve Slepoticích, v kafileriích skončilo 137 tisíc kusů drůbeže

Události v regionech: Likvidace velkochovu ve Slepoticích skončila (zdroj: ČT24)

Ve východočeských Slepoticích skončila likvidace drůbežího chovu, ve kterém se vyskytla ptačí chřipka. Vyhubeny byly chovy krůt i brojlerů, celkem 137 tisíc ptáků. Hasiči dokončili svůj zásah ve Slepoticích. Ještě bude pokračovat dezinfekce hal, kde drůbež žila, tu však zajistí chovatel.

Likvidovat velkochov firmy Moras ve Slepoticích, kde se krůty nakazily ptačí chřipkou, začali hasiči v pondělí. Do každé haly, kterou předtím utěsnili, vpustili oxid uhličitý a drůbež se udusila. Plyn byl vpouštěn do haly celou noc. „Zaplynování je složitý proces, při kterém je postupně zvyšována koncentrace oxidu uhličitého tak, aby zvířata nejprve usnula a poté se už neprobudila,“ uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Dodala, že pro hasiče byl zásah ve Slepoticích náročný fyzicky i psychicky. „Na takovou práci se není možné připravit,“ zdůraznila mluvčí.

Lidé, kteří ve Slepoticích zasahovali, na sobě měli ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a na obličeji nosili masky, aby si ochránili dýchací cesty. „K utrácení drůbeže bylo spotřebováno asi 25 tun oxidu uhličitého,“ uvedl ředitel pardubické krajské veterinární správy Josef Boháč. Každý, kdo v drůbežárně zasahoval, potom musel projít dekontaminací, sprchou projížděly i kamiony, které s mrtvými ptáky odjížděly.

Hasiči vyčíslili celkovou hmotnost usmrcených ptáků na 400 tun. Podle Radka Axmana z veterinární správy je tak rozsáhlá likvidace drůbeže nevídaná nejen v Česku, ale v tak krátkém časovém období i v celé Evropě. Ze Slepotic odvážely usmrcená zvířata v kontejnerech kamiony do kafilerií. Poslední odjel ve čtvrtek po poledni.

Na místě se vystřídalo 116 hasičů, kromě profesionálů z Pardubického kraje a místních dobrovolných hasičů byli ve Slepoticích i příslušníci jednotek z Jihlavy, Hlučína a Zbiroha. „Celkem jsme věnovali zásahu 66 hodin,“ vyčíslil velitel zásahu Ivo Oprchalský. Původně plánovali, že budou ve Slepoticích pracovat až do pátku, nakonec stihli veškerou drůbež z velkochovu zklikvidovat o den rychleji.

Veterináři v pondělí rozhodli, že musí hasiči vyhubit jak chov krůt, kterých bylo ve Slepoticích asi sedm tisíc, tak i 130 tisíc brojlerů. U nich se přitom nákaza ptačí chřipkou neprojevila, byli ale v jejím ohnisku.

I když hasiči již odjeli, práce, které souvisejí s likvidací drůbeže v ohnisku nákazy, ještě nekončí. Majitel sám již zajistí odvezení podestýlky a následnou dezinfekci hal. „Poté se bude čekat 21 dní, aby se mohla všechna opatření postupně zrušit,“ nastínil Josef Boháč. Radek Axmann zdůraznil, že zatím nemají veterináři z okolí hlášené žádné podezření, že by se chřipka ještě objevila. „Takže je to pouze princip předběžné opatrnosti,“ podotkl.

Ptačí chřipka se letos v Česku objevila po tříleté pauze. Rozšířila se zřejmě z Polska. První výskyt v ČR potvrdili veterináři v polovině ledna v malochovu ve Štěpánově nad Svratkou na Vysočině. Utratili potom chov, ve kterém se nemoc vyskytla, i několik slepic ze sousedství – celkem asi tři desítky ptáků. Další výskyt ptačí chřipky se poté na Vysočině již neprokázal.

Velkochov ve Slepoticích byl druhým letošním potvrzeným případem nákazy v Česku. Veterináři zkoumali také vzorky z dalšího chovu téže společnosti v Moravanech, kde ale výskyt ptačí chřipky nepotvrdili.