Zdraví stálo předloni přes 430 miliard. Většinu zaplatily pojišťovny, přímo ze svých kapes uhradili lidé 13 procent

UDÁLOSTI: Češi dali za léky skoro osmadvacet miliard (zdroj: ČT24)

Výdaje na zdravotní péči vzrostly v roce 2018 ve srovnání s rokem předcházejícím o více než desetinu. Přesáhly 430 miliard korun, oznámil Český statistický úřad. Zdravotní pojišťovny potom vyplatily 284 miliard korun, v přepočtu na občana 27 tisíc korun. Zároveň každý člověk v Česku sám vydal na své zdraví průměrně 5400 korun.

Množství peněz, které musí lidé vydat kvůli svému zdraví, rychle stoupá. Mezi lety 2010 a 2018 vzrostly výdaje domácností na zdraví o třetinu. V roce 2018 zaplatily domácnosti 58 miliard korun.

Vladimíra Kalnická z Českého statistického úřadu upřesňuje, že asi polovina výdajů byla za léky. Za ty na předpis Češi utratili dvanáct miliard, tedy asi čtvrtinu jejich ceny. Ve volném prodeji pořídili medikamenty za dalších šestnáct miliard. V obou případech je to asi o miliardu víc než rok předtím, a průměrný Čech tak za léky zaplatil 2611 Kč. Za veškerou zdravotnickou péči pak jde o víc než pět tisíc. 

  • léky a léčiva: 27,7 miliardy korun
  • ambulantní péče (včetně stomatologické): 17,9 miliardy korun
  • terapeutické pomůcky: 6,9 miliardy korun
  • rehabilitační péče: 4,1 miliardy korun
  • lůžková péče: 1 miliarda korun

Výdaje pojišťoven

Podobným tempem jako výdaje domácností rostou i celkové náklady na zdravotní péči. Mezi lety 2013 a 2018 se zvýšily o 22 procent, předloni dosáhly podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu necelých 431 miliard korun, což je 8,1 procenta hrubého domácího produktu.

Většinu těchto peněz zaplatily pojišťovny, i jim ale náklady prudce rostou. „Financovaly dvě třetiny zdravotní péče. Meziročně jejich výdaje vzrostly o 32 miliard korun. Na nárůstu se nejvíc podílely náklady na ambulantní péči, které se zvýšily o 23 procent,“ uvedla vedoucí oddělení Helena Chodounská z ČSÚ. V přepočtu zaplatily pojišťovny v roce 2018 v průměru 27 365 korun na občana.

Nejnákladnější jsou infarkty a mrtvice

Pro pojišťovny byly nejnákladnější léčby nemocí oběhové soustavy, jako jsou infarkty nebo mrtvice (28,5 miliardy korun), rakoviny (27,9 miliardy) a nemoci svalové, kosterní a pojivové tkáně (18,2 miliardy). Průměrné náklady jsou vyšší u žen, podle statistiků je za tím jejich delší dožití a také vyšší náklady v souvislosti s těhotenstvím a porodem.

Z údajů ČSÚ vyplývá, že si lidé ze svého hradí asi 13 procent celkového objemu nákladů na zdravotní péči. Podle některých odborníků je to málo. „Na rozdíl od aut či mobilních telefonů nejsou Češi ještě většinově zvyklí si zdravotní péči přímo kupovat. Nejsou ani zvyklí se na péči soukromě připojišťovat, berou to, co si předplácí cestou zdravotního pojištění,“ podotkl specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál.