Policie navrhla obžalovat muže kvůli účasti v bojích na Ukrajině, viní ho z terorismu

Kriminalisté chtějí poslat před soud čtyřicetiletého muže z Běloruska, který dlouhodobě žije v Česku, kvůli účasti v bojích na straně proruských separatistů na východě Ukrajiny. Policie dokončila vyšetřování a navrhla obžalovat muže z terorismu. Informaci potvrdil dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Obviněný je v současné době ve vězení za těžké ublížení na zdraví. Za terorismus by mu mohlo hrozit až dalších patnáct let za mřížemi.

„Vyšetřování bylo ukončeno, ve věci byl podán návrh na podání obžaloby,“ uvedl bez bližších podrobností dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Na něm nyní bude rozhodnout o podání obžaloby.

Na obvinění upozornil loni v červenci Deník N. Podle listu se muž vydal na východ Ukrajiny mezi roky 2014 a 2016 několikrát a opakovaně se přidal k separatistům, kteří působí v Doněcké oblasti. Mezitím se prý vracel do České republiky. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu jej proto obvinili z terorismu, za to mu hrozí až 15 let vězení.

Za účast v bojích na Ukrajině již v Česku padl jeden pravomocný trest. Český voják Erik Eštu dostal podmínku a ztratil hodnost. Eštu se hájil tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že samozvaná povstalecká „republika“ v části Doněcké oblasti není teroristickou organizací. Případ ještě nemusí být zcela u konce, Eštu i státní zástupce podali dovolání k Nejvyššímu soudu.

Deník N také v červenci uvedl, že policie v ČR stíhá kvůli účasti ve válce na Ukrajině zhruba 15 lidí. Nejméně dva Češi podle něj v bojích zemřeli.