Humanitární pomoc do Číny pošle vláda v pondělí. O pomoci ze sbírek dárců se jedná

Petříček: Vládní pomoc do Číny odletí v pondělí, o poslání sbírek jednáme (zdroj: ČT24)

Vládní humanitární pomoc pro Čínu kvůli epidemii koronaviru bude odeslána v pondělí z Vídně spolu s pomocí, kterou poskytlo Rakousko, Maďarsko a Slovinsko. Dopravu letadlem do Číny bude spolufinancovat Evropská unie, oznámil ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Česká vláda posílá 4,5 tuny zdravotnického materiálu. O dopravě pomoci, kterou zorganizovaly kraje a další subjekty, se zatím jedná, podle Petříčka bude odeslána samostatně a pravděpodobně vládním speciálem.

Česko pošle do Číny respirátory, masky, ochranné oděvy, rukavice, roušky či dezinfekční prostředky za 3,3 milionu korun. „Nabídka byla větší, nicméně čínská strana nepotřebovala všechny prostředky, které jsme jí nabízeli,“ řekl ministr. Materiál pochází od českých výrobců. 

„Jedná se o výrobky, které byly obratem k dispozici, nemuselo se čekat na jejich dodání,“ uvedl Petříček. Podle něj už je pomoc shromážděna ve Zbirohu, ve čtvrtek odpoledne ji hasiči dopraví do Vídně.

„Jsme velmi rádi, že Česká republika umí nabídnout rychlou pomoc nejen peněžní, ale i konkrétní, věcnou a že se v ní uplatňuje české know-how, které je v této oblasti na špičkové úrovni,“ dodal ministr. Na humanitární pomoc podle něj naváže komerční nabídka českých firem, které vyrábějí zdravotnický materiál. 

Oficiální humanitární pomoc zamíří do Číny společně se státní pomocí, kterou poskytlo Rakousko, Maďarsko a Slovinsko. Ve Wu-chanu, kde epidemie koronaviru začala a později se rozšířila do celé Číny, si materiál převezme místní charitativní organizace, která zajistí jeho distribuci v nemocnicích.

Petříček také informoval, že kromě materiální pomoci pošle Česko šest milionů korun Světové zdravotnické organizaci (WHO). Peníze budou využity v programu podpory Číny i dalších zemí postižených koronavirem a mimo jiné půjdou na výzkum a vývoj při hledání možného léku.

Odletět by mohl i speciál se sbírkami

České úřady budou s těmi čínskými podle Petříčka jednat i o vyslání vládního speciálu, který by měl vést do Číny humanitární pomoc například z Třebíče a z Vysočiny. Například v Třebíči dali dárci podle starosty Pavla Pacala dohromady takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. O pomoc je požádalo čínské město I-čchang z provincie Chu-pej. Sbírku pořádá také Kancelář prezidenta republiky.

Ze sbírek krajů a dalších subjektů se podle Petříčka podařilo získat dalších zhruba pět tun materiálu.

Události: Humanitární pomoc do Číny pošle vláda v pondělí (zdroj: ČT24)

Petříček uvedl, že pro tento materiál nelze použít letadlo spolufinancované Evropskou komisí, protože to není oficiální státní pomoc. Přesto sbírku ministr vítá. „Jsem za tuto iniciativu rád. Schválení je možné udělat rychle, to, na čem musíme spolupracovat s čínskými úřady, je dohoda na tom, kdy by let mohl proběhnout,“ dodal Petříček. O vyslání speciálu požádal prezident Miloš Zeman vládu ve středu. Petříčka vyzval, aby návrh na vyslání speciálu předložil kabinetu ke schválení už v pondělí.  

Odletět by mohl speciál koncem února nebo počátkem března. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) ve středu řekl, že by speciál s pomocí ze sbírek mohl odstartovat už 18. února, Petříček ale ve čtvrtek tento termín odmítl potvrdit.