Ministr Metnar nechá prověřit nákup pasivních radarů pro armádu

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nechá kvůli spekulacím o ceně prověřit nákup pasivních sledovacích systémů pro armádu. Dva komplety, jejichž základem jsou radiolokátory Věra NG, stály vojsko 1,5 miliardy korun, Severoatlantická aliance je přitom před šesti lety pořídila za 433 milionů.

„Oproti té ceně, za kterou to pořizovalo NATO, je to skutečně trojnásobek a dvojnásobek, oproti položce, se kterou jsme počítali v rozpočtu,“ okomentovala částku, na kterou ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup systémů, předsedkyně výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Jana Černochová (ODS).

Ministerstvo obrany ale spekulace o hodnotě zakázky odmítá s tím, že cena je ověřená nezávislým znaleckým posudkem. Armáda podle Metnara navíc kupuje zcela odlišný prostředek, než jaký má Severoatlantická aliance.

„Kromě růstu cen a vývoje technologií v průběhu let je podstatný rozdíl v tom, že náš systém je bojový, plně autonomní, mobilní s balistickou ochrannou, na rozdíl od systému NATO,“ vysvětlil šéf resortu. Navzdory tomu ale rozhodl, že nákup prověří nezávislé orgány ministerstva.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že bude od Metnara chtít, aby mu zakázku do detailu vysvětlil. „To, že byly (pasivní sledovací systémy) nakoupeny napřímo, je kvůli tomu, že to je jedinečná česká technologie. Takové radary nikde na světě nejsou,“ řekl ve čtvrtek novinářům v Izraeli.

Ministr našel jedno pochybení, náměstek žádné

Podle svých slov našel Metnar v souvislosti se zakázkou pouze jedno pochybení, a to když ministerstvo loni v únoru předkládalo informaci o nákupu systémů vládě. Podle ministra totiž uvádělo předpokládanou hodnotu 780 milionů korun. „Částka vycházela z marketingového průzkumu z let 2014 a 2015 a neodpovídala reálné ceně v místě a čase obvyklé v současné době,“ uvedl Metnar. Spekulace ohledně ceny pokládá za výsledek konkurenčního boje.  

Na tom, že cena nákupu přemrštěná nebyla, trvá i náměstek pro vyzbrojování a akvizice Filip Říha. „Cena, která je uvedená ve smlouvě, byla ověřena nezávislým znaleckým posudkem a já jsem v procesu, který probíhal minulý rok, neshledal žádná pochybení mého týmu,“ řekl.

Základem systému DPET jsou nové pasivní sledovací systémy Věra NG. V každém kompletu je kromě radiolokátorů pět nákladních vozidel Tatra T-815 8x8, terénní automobily, stany, potřebná výpočetní technika a další součásti.

Pasivní radiolokátory přijímají elektromagnetickou energii z okolí, samy ale žádné signály nevysílají. Radar je proto nemůže odhalit. Dokážou sledovat mnoho cílů současně. Vojáci by měli komplety dostat v letech 2021 a 2023.