Systém na zjišťování pravosti léků má i po téměř ročním testování chyby. Ostrý start se proto odkládá

Události: Lékárníci můžou nadále vydávat neověřená balení léků (zdroj: ČT24)

Lékárníci můžou i po Novém roce vydávat pacientům neověřená balení léků. Původně jim za to měla hrozit pokuta. Systém na zjišťování pravosti léčiv má ale i po skoro ročním testování stále chyby. Na odložení ostrého startu se domluvilo ministerstvo zdravotnictví s lékárnickou komorou.

Informaci o tom, zda lék není padělek, obsahuje takzvaný 2D kód. Před samotným ověřením tohoto kódu v úložišti je přitom potřeba se ujistit, že krabička s léky nebyla nikdy načata. Pokud má pacient na předpisu balení víc, musí lékárník ověřit každé zvlášť. To přitom výdej léků zpomaluje.

Větší problém je ale podle České lékárnické komory to, že systém není dobře připravený. Za falešná někdy označuje i originální léčiva.

Podle výrobců, kteří systém provozují, je však většina chyb už odstraněná. „To, co nám ke dnešnímu dni ten systém ukazuje, je chybovost asi 0,15 procenta. To když převedeme na množství léků vydané v lékárnách, tak je to asi jedno balení na lékárnu v rámci týdne,“ tvrdí předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv Jakub Dvořáček. 

„Chybovost systému je stále relativně vysoká, kolem půl procenta, což by znamenalo tisíce a tisíce balení týdně, která by se k pacientům nedostala,“ argumentuje předseda České lékárnické komory Aleš Krebs. 

Sankce se prozatím odkládají

Původně měli lékárníci přestat neověřená balení pod hrozbou sankce pacientům vydávat po Novém roce. Kvůli chybám systému se ministerstvo v prosinci rozhodlo tuto povinnost odložit.

Pokud si tedy lékárník bude pravostí balení jistý, budou si ho lidé moci – stejně jako doposud – z lékárny odnést.

„Myslím, že určitě nastane doba, kdy chybovost bude minimální. Takže my to určitě budeme vyhodnocovat dál. Myslím, že se bavíme ještě o nějakém půlroce,“ řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO).

S tím, že by neověřené medikamenty měli lékárníci do půl roku přestat vydávat, počítají i výrobci. Pacienti jsou ale podle nich před padělky chráněni už teď. Většina lékárníků odebírá zboží dlouhodobě od stejných distributorů a za posledních 25 let se v české legální síti prodejců léčiv neobjevil jediný falzifikát.