Policie navrhla obžalovat skupinu pašeráků drog z Česka. Kokain a heroin převáželi do Austrálie

Události: Protidrogová centrála navrhla obžalovat 58 lidí z Česka (zdroj: ČT24)

Protidrogová policie chce poslat před soud skupinu 58 lidí, kteří se podíleli na pašování kokainu a heroinu do Austrálie. České televizi to řekla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Skupina přepravila drogy za víc než 2 miliardy korun, jejím členům by hrozilo až osmnáct let vězení, kdyby jim žalobce u soudu vinu prokázal. Na odhalení skupiny spolupracovala česká policie s vyšetřovateli ze Spojených států i Austrálie.

„Návrh na podání obžaloby směřuje proti 58 osobám, jedna osoba v průběhu vyšetřování zemřela a jedna osoba byla odsouzena k výkonu trestu v Austrálii,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Pašování probíhalo podle policistů velmi sofistikovaně. Tři hlavní organizátoři si najímali kurýry drog z České republiky, kteří si vytipovávali lidi s nižšími příjmy nebo dluhy.

Převoz drog přitom vypadal jako klasická dovolená. Dvojice najatých pašeráků – zpravidla muž a žena – si přes cestovní kancelář objednali dovolenou s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko až do Austrálie. „V místě pobytu byl pár kontaktován prostředníkem, který provedl výměnu kufrů,“ popsala mluvčí Kudláčková již dříve.

V několika kufrech pašeráci převáželi dohromady 20 kilogramů drog. Uschovány byly tak, aby je neodhalil ani rentgen, ani cvičení psy na vyhledávání drog.

Za celou akci si aktéři podle vyšetřovatelů mohli přijít na slušné peníze. „Náklady na jednu cestu představovaly částku 600 tisíc korun, z toho 200 tisíc korun představovaly náklady na cestu, a dále pak zpravidla 100–150 tisíc korun provize pro organizátory, 150 tisíc korun odměna pro kurýry a zbytek odměna za doporučení kurýrů,“ vyčíslila policejní mluvčí.

Za nelegální pašování drog hrozí obviněným trest deset až osmnáct let vězení. Čtyři kurýři, které zadržela australská policie, již byli odsouzeni na sedm a devět let.