Úsek dálnice D4 je uzavřen kvůli demolici mostu. Znovu se otevře v neděli ráno

Co je v posledních letech časté na dálnici D1, potkalo tentokrát řidiče na D4 – celonoční uzavírka části komunikace kvůli demolici mostu. Jde o most na 14. kilometru u Řitky. Dálnice se zcela uzavřela v sobotu v 19 hodin a řidiči tu neprojedou do nedělních 9 hodin ráno. Během víkendu musí řidiči počítat s omezením provozu u řitecké křižovatky.

Po inkriminovaném mostu se do Řitky jezdilo od Čisovic a zároveň po něm jezdila auta, která chtěla najet na dálnici ve směru do Prahy. Středočeští silničáři jej kvůli havarijnímu stavu nechali uzavřít již na jaře, nyní jej čeká zánik.

„Most bude rozebrán a na jeho místě se postaví zcela nový,“ přiblížil ředitel Krajské správy a údržby silnic Zdeněk Dvořák.

Objížďka po silnicích III. třídy

Dálnici D4 bylo nutné během demolice starého mostu zcela uzavřít od Jíloviště až po Mníšek pod Brdy, tedy mezi 9. a 18. kilometrem, v opačném směru pouze od Mníšku k Řitce. Poslední auta nechala policie projet před sobotní sedmou večer a znovu otevřená bude dálnice nejdříve v devět hodin v neděli dopoledne.

Objízdná trasa vede ve směru na Strakonice po silnicích III. třídy přes Jíloviště, Klínec, Líšnici a Čisovice. Ve směru na Prahu je objízdná trasa kratší, z Mníšku musejí řidiči do Čisovic, ale na dálnici potom mohou najet již u Řitky.

Objízdná trasa: červeně směr Strakonice, modře směr Praha
Zdroj: Středočeský kraj

S omezením provozu na 14. kilometru museli řidiči počítat už v sobotu dopoledne. Na mostě se již pracovalo a od 11 hodin dopoledne začala ve směru na Prahu uzavírka jednoho jízdního pruhu. Ve směru na Strakonice silničáři uzavřeli jeden pruh od 13. hodiny. Jen jedním pruhem v každém směru se bude jezdit i v neděli poté, co uzavírka skončí, a to do 14 hodin ve směru na Prahu a do 18 hodin ve směru na Strakonice.

Mosty obvykle bourá ŘSD. Kraj to zkusil na jaře, demolice se protáhla

Noční uzavírky dálnice kvůli demolicím mostů nejsou v Česku ničím neobvyklým, provázejí modernizaci dálnice D1, která probíhá již sedmým rokem. Na D1 jde ale o akce v režii Ředitelství silnic a dálnic podobně jako například i demolice mostu nad D4 na křižovatce Skalka před dvěma lety.

Krajské silniční správy k odstraňování mostů nad dálnicemi přistupují jen výjimečně, byť letos jde ve Středočeském kraji již o druhou takovou událost.

Na jaře nechala krajská silniční správa odstranit starý most, který vedl nad dálnicí D10 nedaleko Prahy. Byla to velmi komplikovaná akce, demolici se nepodařilo dokončit včas a uzavírka se protáhla o čtyři hodiny až do odpoledne.