Kauza agentury CzechTourism zasáhla karlovarskou radnici. Náměstek Bursík vinu odmítá

Události: Kauza CzechTourism zasáhla karlovarskou radnici (zdroj: ČT24)

Policie pokračuje ve vyšetřování údajné korupční kauzy kolem státní agentury CzechTourism. Případ zasáhl reklamní firmy v regionech a otřásá i koalicí na karlovarské radnici. Mezi obviněnými je náměstek primátorky Petr Bursík (ODS). Podle detektivů jako soukromá osoba za přidělení dotace pro sportovní akci poslal peníze firmě ovládané Alešem Pangrácem, bývalým manažerem CzechTourismu.

Druhý muž karlovarské radnice Petr Bursík patří mezi obviněné v kauze údajného uplácení manažera CzechTourismu. Náměstek primátorky Petr Bursík však vinu odmítá. „Nepociťuji jakékoli svoje pochybení v rámci této kauzy a podal jsem se svým právním zástupcem stížnost,“ uvedl Bursík.

V roce 2017 spoluorganizoval Světový pohár v triatlonu a od CzechTourismu dostal dotaci. Odměnu pak podle detektivů poslal firmě firmě Clever ADS. „Podezřelý Mgr. Pangrác má (…) přímý majetkový prospěch prostřednictvím společností Alapa a Clever,“ píše se v soudním povolení k policejním prohlídkám.

Bursík se však hájí tím, že o vazbě firmy na manažera CzechTourismu nevěděl. Situaci bude vysvětlovat i karlovarským zastupitelům. „Pouze zopakuji, že necítím jakékoli pochybení v této věci,“ zdůraznil Bursík.

Někdejší manažer v agentuře CzechTourism Aleš Pangrác, který měl skrytě inkasovat provize z přidělených dotací, bližší vysvětlení od počátku odmítá. Na otázky redakce České televize odmítl odpovědět.

Mezi obviněnými jsou i zástupci firem

Mezi obviněnými z podplácení jsou i zástupci reklamních firem, které od CzechTourismu dostávaly zakázky. Jedná se například o agenturu Yashica nebo o J.D. Production. „Zatím to nebudeme komentovat,“ uvedl obviněný spolumajitel agentury Yashica Aleš Fialka. „Myslím si, že je to hloupost, ale jak vidíte, policie na to má jiný názor,“ komentuje kauzu obviněný spolumajitel agentury J. D. Production Jan Dudek.

„Výše zadokumentovaných úplatků podle našich závěrů činí 3,5 milionu korun,“ informuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle některých detektivů nemusí být výše zadokumentovaných úplatků konečná, v současnosti probíhá další šetření na bankovních účtech a výslechy jednotlivých svědků.

Policie na počátku kromě Pangráce podezřívala také ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO). „Z mé pozice jsem si absolutně jistá, že jsem nic špatného neudělala,“ uvedla ministryně Dostálová.