Soudce Elischer opět míří do vazby. Údajně ovlivňoval svědky

Soud vzal v pondělí znovu do vazby soudce Ivana Elischera, který čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků. Soudní senát tak vyhověl návrhu státního zástupce. Vyšlo totiž najevo, že Elischer se před pondělním hlavním líčením snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky. Elischer označil rozhodnutí o vazbě za pomstu.

Pobyt ve vazební cele by soudci pražského vrchního soudu měl zabránit v případných dalších pokusech ovlivňovat svědky. „Je zcela evidentní, že pan obžalovaný kontaktoval, byť přes její právní zástupkyni, ale s jednoznačným úmyslem ovlivnit hlavní líčení, svědkyni, o které věděl, že má být slyšena,“ popsala předsedkyně soudního senátu Veronika Cukerová.

Elischerovo chování označila za zcela zavrženíhodné. „Jako člověk znalý práva by měl vědět, že je zcela nemyslitelné kontaktovat jakékoliv svědky či znalce ještě nevyslechnuté soudem,“ zdůvodnila Cukerová.

Elischer se považuje za obtížný hmyz

„Toto opatření pokládám za pomstu soudu, jinak si to nedovedu vysvětlit,“ reagoval v soudní síni devětapadesátiletý Elischer. „Upozornil jsem, že soud špatně poučuje a že pan přísedící pospává při soudním jednání.“

Podle svých slov je obtížným hmyzem pro soud, protože namítá a kveruluje. Zároveň také podal námitku podjatosti na celý soudní senát, kterou Cukerová zamítla. Obratem vznesl Elischer stížnost, jíž bude řešit olomoucký vrchní soud.

Adresátkou Elischerova telefonátu byla varnsdorfská advokátka Michaela Pretschová, která v pondělí přišla vypovídat. „Pan doktor mě kontaktoval minulou středu. Byla jsem z toho velice překvapená,“ řekla u soudu. Dodala, že Elischer jí upozorňoval, že výpověď její klientky je bezpředmětná a že ji může soudu odepřít. „Začala jsem se obávat o bezpečnost klientky a zavolala jsem dozorujícímu státnímu zástupci,“ vylíčila Pretschová.

Elischer reagoval tak, že se s ní zná velmi dlouho pracovně a šlo mu prý jen o to, aby ji informoval o možnosti nevypovídat. „Jen jsem se zeptal, zda svědkyně skutečně dorazí, protože ve spise nebyla doručenka. Samozřejmě jsem nikoho neovlivňoval. Chápu, že to možná vypadá jako nevhodné jednání, ale nenaplňuje literu zákona (ohledně vazby),“ doplnil.

Obžalovaný soudce vrchního soudu se nechtěl nechat odvést přivolanou policejní eskortou. Vadilo mu, že policisté jsou z Národní centrály proti organizovanému zločinu, a marně se dožadoval jiného útvaru. Řekl, že jednoho z policistů se bojí kvůli tomu, jak se choval u výslechu k jeho manželce.

Úplatky a úpravy trestů

Obžaloba tvrdí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyen Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad vietnamské komunity. V několika případech pak stíhaným lidem údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, a v jedné kauze měl naopak tresty zvýšit ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na jeho nabídku.

Policisté našli v jeho soudní kanceláři obálku s téměř milionem korun. Elischer ale kategoricky popřel, že by částka pocházela z trestné činnosti. Odmítá, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Kritizuje postup i údajnou podjatost policie.

Stíhání čelí vedle soudce a Hunga také dvě ženy, které měly poskytnout úplatek za své příbuzné, a dva muži, již se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli. Jeden z nich – doktor práv Mac Van Nhat – se u soudu přiznal, že předal údajnému organizátorovi korupce Hungovi peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, kterého pak soudil Elischer. Zároveň ale uvedl, že Elischera nezná a že se Hung o soudci konkrétně nezmínil, když tvrdil, že přes své kontakty dokáže tresty zmírnit.

Za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování hrozí Elischerovi až dvanáct let vězení a také trest propadnutí majetku. Do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit a pobírá polovinu svého platu.

U pražského vrchního soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Jako člen odvolacího senátu se zabýval například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let.

Elischer v minulosti působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Krajský soud za to poslal chlapcovu matku a jejího přítele na 24 a 20 let do vězení.

Řešil i kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili stamilionového podvodu. Většinu bývalých bankéřů, manažerů a podnikatelů zprostil krajský soud obžaloby. Odvolací senát se u většiny s tímto rozhodnutím ztotožnil.

Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

Soudce Ivan Elischer (druhý zleva)
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK