Znásilnění, nebo využití bezbrannosti? Soud začal znovu projednávat případ „guru Járy“

Zlínský krajský soud začal znovu projednávat případ Jaroslava Dobeše, zakladatele ezoterické školy Poetrie známého jako „guru Jára“. Zabývá se i obžalobou vůči jeho blízké spolupracovnici Barboře Pláškové. Za znásilnění jedné ženy už Nejvyšší soud potvrdil Dobešovi a Pláškové tresty 5,5 roku a pěti let vězení. Dalších pět případů vrátil soudu nižšího stupně.

Nyní osmačtyřicetiletý Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích takzvaně odháčkovával. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

U zlínského soudu nyní vypovídala pravidelná účastnice Dobešových seminářů. Uvedla, že odháčkování absolvovala s obžalovaným třikrát, dopředu prý věděla, že je jeho součástí pohlavní styk. „Necítila jsem se znásilněná, nebylo to proti mé vůli,“ řekla žena. Dobeše s Pláškovou považovala za průvodce rituálem.

Soudní znalec v oboru zdravotnictví Pavel Hude na základě výpovědi svědkyň a poškozených na policii řekl, že před odháčkováním absolvovaly hyperventilační dýchání. Podle něj může vést ke zhoršení prokrvení mozku a poruše vědomí. Za jeho další případné projevy označil zvracení, točení hlavy nebo brnění prstů. „Toto dýchání mohlo ovlivnit vnímání svědkyň,“ uvedl znalec.

Podle státní zástupkyně se obžalovaní v letech 2004 až 2007 dopustili znásilnění sedmi žen

Justice řeší v souvislosti s Dobešem několik případů údajného znásilnění. V jednom případě už Nejvyšší soud potvrdil tresty 5,5 roku a pěti let vězení. V dalších případech ale věc do Zlína vrátil vrchní soud, podle nějž mohlo jít o využití bezbrannosti žen, za prokázané považoval pouze jedno znásilnění. Na základě odvolání žalobkyně teď krajský soud řeší i další dva případy údajného znásilnění, u nichž původně Dobeše s Pláškovou zprostil obžaloby.  

Podle státního zastupitelství pětačtyřicetiletá Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. Žalobci tvrdí, že u některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Podle obhajoby bylo odháčkování tantrickou praktikou. „Chceme, aby klienti byli očištěni. Jsme přesvědčeni o tom, že jejich vina tam není, a to se tady budeme snažit prokázat. Budeme chtít, aby poškozené byly předvolány, byly vyslechnuty, abychom jim mohli klást jako obhajoba otázky, ony na ně mohly odpovídat, případně zpochybnit jejich výpovědi jinými svědky, kteří byli účastni rituálu odháčkování,“ řekl Dobešův obhájce Michal Krčma.

Výslech na dálku soudkyně odmítla

Obhájce chtěl, aby Dobeš s Pláškovou u soudu vypovídali prostřednictvím videokonference. Předsedkyně trestního senátu Iveta Šperlichová ale žádost odmítla. Oba obžalovaní jsou stíhaní jako uprchlí, od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách, v zemi žádají o azyl. 

Dobeš před nedávnem neuspěl se stížností týkající se procesního postupu u Ústavního soudu, Plášková na jeho rozhodnutí čeká.

Krajský soud nyní odročil hlavní líčení na tři dny v listopadu a tři dny v prosinci, kdy bude pokračovat výpověďmi svědků a znalců.