Vyjednavačka komunistů Vostrá doporučí své straně podpořit státní rozpočet

Reportáž: Komunisté státní rozpočet podpoří (zdroj: ČT24)

Vyjednavačka KSČM Miloslava Vostrá doporučí své straně, aby ve sněmovně podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok. Schodek čtyřiceti miliard korun je podle ní přijatelný. Řekla to novinářům po středečním jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Komunisté, kteří v dolní komoře tolerují menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše, dosud trvali na schodku o deset miliard korun nižším. Schillerová ale potvrdila, že vládě dá návrh rozpočtu s deficitem čtyřiceti miliard.

Ministryně financí řekla, že Vostré vysvětlovala poslední přidávání peněz některým kapitolám. Rozpočet podle ní obsahuje všechny vládní priority, jež jsou z části i prioritami komunistické strany, a nerezignuje ani na investice. „Tak, jak byly peníze přesměrovány, je z mého pohledu schodek čtyřiceti miliard k jednání. Argumenty ministerstva financí jsou akceptovatelné,“ uvedla ke schůzce Vostrá.

Předseda komunistů Vojtěch Filip zatím nesdělil, jestli na doporučení Vostré strana kývne. „Nejdříve si s paní předsedkyní rozpočtového výboru o výsledku jednání promluvím,“ řekl.

Alternativou k přidávání peněz pro jednotlivé vládní resorty podle Vostré bylo právě snížení schodku. Šéfka státní kasy ale namítla, že by to mohlo znamenat omezení investic nebo některých sociálních výdajů. Vostrá dále podotkla, že finální rozhodování by mohlo být mezi vyšším deficitem a rozpočtovým provizoriem.

„Máme-li volit mezi rozpočtovým provizoriem a mínus čtyřiceti miliardami s tím, že jsou navýšeny investice, tak je z mého pohledu naprosto jasné, že rozpočtové provizorium by bylo to nejhorší řešení,“ vysvětlila svůj postoj Vostrá.

Jednání se týkalo rovněž růstu platů ve veřejné sféře kromě učitelů, kterým mají stoupnout v průměru o deset procent. Schillerová zopakovala, že nyní navrhuje vzhledem k novému odhadu inflace tříprocentní růst platů místo původního dvouprocentního. „Nemohu nastavit růst platů tak, aby lidé měli méně,“ uvedla ministryně. Komunisté s tím souhlasí, chtějí ale ještě další dvě procenta navíc. Prakticky se tak shodují se sociálními demokraty.

O platech bude jednat v září tripartita. „Chci se dohodnout na nějakém kompromisu,“ zdůraznila ministryně financí.

Vostrá také na jednání informovala Schillerovou o tom, že KSČM požádá ministerstvo průmyslu a obchodu o to, aby provedlo revizi smluv na podporu solární energetiky. Je podle ní třeba zjistit, zda nejsou nedovolenou státní podporou.

Od expertů výhrady nezní

Ministerstvo financí musí vládě poslat návrh státního rozpočtu na příští rok do pátku. Babišův kabinet ho bude schvalovat šestnáctého září. Ve sněmovně začnou poslanci projednávat státní rozpočet na rok 2020 v říjnu, k definitivnímu schvalování dojde v prosinci.

Zástupci odborné veřejnost zásadní výhrady k rozpočtu nevznáší. „Ve srovnání s velikostí ekonomiky a výdajů i příjmů státní rozpočtu je schodek malý,“ řekl v Událostech, komentářích ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

„Je dobře podívat se na podíl kapitálových výdajů, vychází na osm procent. Mívali jsme sice zřetelně přes deset, ale v posledních letech to bylo míň, a tento trend návratu je v pořádku.“

„Nehodnotil bych to (schodek) negativně,“ dodává ekonom ČMKOS a premiérův hospodářský poradce Jaroslav Ungermann. „Investiční výdaje a věci týkající se rozvoje dopravní infrastruktury jsou klíčové parametry. Porostou důchody i mzdy. Potáhne to ekonomiku nahoru.“

Události, komentáře: Jednání o rozpočtu na příští rok (zdroj: ČT24)