Kováčik: Voliči nás varovali před spoluprací s Babišem. Podpora vlády ale zastavila propad KSČM

Kováčik v Interview ČT24: Podpora Babišovy vlády zastavila propad KSČM (zdroj: ČT24)

Když KSČM začínala jednat o toleranci vlády Andreje Babiše (ANO), někteří voliči komunistů stranu od takového kroku zrazovali. Vývoj ale ukázal, že vznik kabinetu a programová spolupráce s ním zastavily propad preferencí strany. V Interview ČT24 to řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Kdybychom do toho nešli, tak už by po nás možná ani pes neštěkl. To je můj názor,“ prohlásil Kováčik. Poznamenal, že voliči komunistů se k podpoře Babišovy vlády stavěli a stavějí různými způsoby.

„Někteří, když jsme začínali jednat o našem postupu, nás velmi zrazovali, že nemůžeme podporovat oligarchu a tak podobně,“ zmínil předseda poslanců KSČM. Postupem času prý ale změnili svůj postoj a zpětně nakonec podporu vlády schvalují. Jiní jsou podle Kováčika věčně nespokojení a další zas dávají najevo, že jiné rozumné řešení dané situace při vzniku vlády nebylo.

Komunistický poslanec má za to, že kroky KSČM už nesou své ovoce. Přinejmenším na výsledcích voleb do Evropského parlamentu se to projevilo. „A to v tom smyslu, že se de facto zastavil pozvolný, ale přece jenom jasný pád. Přece jen jsme nedopadli úplně špatně a myslím si, chtěl bych tomu věřit, že to je to tvrdé dno, na které jsme narazili,“ odhaduje Kováčik.

Zdůrazňuje ale, že to nemůže říct s jistotou, protože nikdy nic není jisté, a už vůbec ne v politice. „Nálada voliče je velmi vrtkavá. Držíme se toho, že vládu držíme na základě programových záležitostí, které se zatím plní,“ zmínil.

Kde se třeba podle Kováčika očividně projevuje Babišův „pravicový názor“, je jeho odmítání bankovní daně. Komunisté naproti tomu odedávna podporují sektorové daně, k nimž tato také patří. „Je to levicové řešení, pan premiér zdaleka není levicový, je to velkopodnikatel a jeho osobní názor je takový, že sektorové daně nemají místo. My si myslíme, že mají,“ tvrdí poslanec.

Kováčik v Interview ČT24 také zmínil rozjíždějící se debaty o státním rozpočtu na rok 2020. Všímá si rozkolů, které se mezi vládními stranami v otázce jeho příprav objevují.

Třeba předseda ČSSD Jan Hamáček napsal kvůli nástinu státního rozpočtu na příští rok dopis premiérovi. Nynější návrh není podle šéfa sociálních demokratů realistický a kvůli chybějícím penězům v kapitolách ministerstev patřících ČSSD neodpovídá vládnímu programu.

„Co za ta léta sleduji, v každé koalici se na začátku jednání o rozpočtu vymezovaly hranice, za které se nejde v žádném případě, ani krajním, aby potom byl vytvořen prostor pro nějaká vyjednávání,“ komentoval Kováčik třenice mezi ČSSD a ANO.

Zmínil, že jeho osobně zajímá, zda bude dost prostředků na boj se suchem a s kůrovcovou kalamitou. Podle Kováčika by přístup ke zdrojům vody měl být více regulován ze strany státu. Komunisté také požadují, aby ochrana vody byla zakotvena v ústavě. „Myslíme si, že základní strategické zdroje by měly být pod společným, řekněme všeobecným vlastnictvím,“ řekl v Interview ČT24 Kováčik.