Průzkum Median: ANO je nejslabší od října 2018, stále má ale pohodlný náskok

Červencový model agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Jeho podpora se sice postupně snižuje, stále si ale drží velký náskok před ostatními stranami. Na druhém místě skončili v průzkumu Piráti se 14 %, kteří si v preferencích polepšili a ve výzkumu Medianu předstihli ODS. Ta získala v průzkumu 12,5% podporu. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by ještě překročily SPD, ČSSD, KSČM, STAN a KDU-ČSL, těsně pod ní by skončila TOP 09.

ANO si oproti červnovému průzkumu pohoršilo o půl procentního bodu a oproti květnu o dva body. Současný zisk je tak nejnižší od října 2018. Pokles podpory ANO může podle autorů průzkumu souviset se zveřejněním předběžných závěrů auditu Evropské unie ohledně čerpání dotací a údajného střetu zájmů premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Preference Pirátů se meziměsíčně zvýšily o procentní bod a v modelu Medianu se stali nejsilnější opoziční stranou. ODS oproti červnu ztratila dva procentní body.

Hnutí SPD, které by se umístilo na čtvrtém místě, by stejně jako v červnu volilo devět procent lidí. Podpora ČSSD posílila o půl procentního bodu na osm procent. Za ní by s 6,5 procenta hlasů ve volbách skončila KSČM, která ale od června bod ztratila. Lidovci a Starostové oproti tomu mírně posílili na šest procent.

Průzkum proběhl od 1. do 26. července a zúčastnilo se ho 1041 respondentů. Statistická odchylka je v průzkumu Medianu plus minus půl procentního bodu u malých stran a 3,5 bodu u velkých stran.