Vnitro vypsalo nové tendry na nákup policejních vozů, předchozí zakázku zrušil antimonopolní úřad

Ministerstvo vnitra vypsalo nový tendr na nákup více než čtyř tisíc osobních aut za zhruba dvě miliardy korun. Informaci serveru E15.cz v úterý potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Předchozí zakázku přitom zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože podmínky provedení či rozměrů údajně zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Zároveň podle Hamáčka v těchto dnech končí tendr za zhruba půl miliardy korun na vozidla pro prvosledové hlídky či dopravní policii.

Nová auta mají být kromě policistů určena i pro hasiče či potřeby ministerstva: „Já chci říci, že ta situace se nedá nazvat jinak než kritická, u policie máme 25 procent vozidel, která jsou starší sedmi let a současně mají najeto více než 300 tisíc kilometrů,“ uvedl Hamáček na brífinku s tím, že by taková auta už měla být vyřazena z provozu.

ÚOHS minulou zakázku vnitra na auta za 2,25 miliardy zrušil, protože podle něj nastavením zvýhodnila vozy značky Škoda. Jako problematické viděl úřad třeba omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.

Hamáček ale odmítl, že by byly podmínky nastavené jen pro jednoho výrobce: „Podmínky, které jsme stanovili, vznikly na základě práce odborné skupiny, která příslušnou specifikaci připravovala na základě požadavků policistů.“ Proti rozhodnutí antimonopolního úřadu se proto ministerstvo vnitra brání správní žalobou, kterou podalo v úterý. 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si však za svým rozhodnutím zrušit výběrové řízení stojí a vítá, že jeho rozhodnutí prověří správní soud. „V rámci správního řízení Úřad oslovil dodavatele 12 značek automobilů a nikdo, kromě vybraného dodavatele, nesplňoval požadavky ministerstva stanovené v zadávací dokumentaci. Úřad proto vítá, že ministerstvo požaduje, aby rozhodnutí prověřil také správní soud,“ stojí v tiskovém prohlášení. 

Podle zadávací dokumentace aktuální zakázky už jenom požadavek na minimální délku a rozvor vozů vyřazuje u více než poloviny poptávaných aut největší konkurenty Škody. U zhruba 2400 aut v tendru splní požadovaný rozměr bez problémů vozy Škoda Octavia, které již nyní třeba policie často využívá, ale obdobné typy od značek Hyundai, Peugeot nebo Volkswagen již ne.

V novém tendru už jsou poptávané vozy rozděleny do kategorií, chválí ÚOHS

Vedle této zakázky za více než dvě miliardy v těchto dnech jedno výběrové řízení finišuje: podle Hamáčka jde o zakázku za půl miliardy korun na vozidla pro prvosledové hlídky, dopravní policii a také vozidla pro běžný výkon služby. Tady by podle ministra měla být smlouva podepsána v řádu dnů, maximálně týdnů. 

Antimonopolní úřad v reakci na brífink ministra vnitra upřesnil, že ve svém rozhodnutí nezpochybňuje technické požadavky zadavatele ve vztahu k vozům určeným pro Policii České republiky. Jako problematické vidí uzavření rámcové smlouvy na nákup přibližně 8000 automobilů pro celý resort – tedy nejen pro policii, ale také referentských vozů a aut pro hasiče. 

„Podle názoru ÚOHS není možné, aby specifikace těchto všech vozů byla podřízena pouze potřebám jednoho segmentu, v tomto případě Policie ČR. Vítáme proto aktuální oznámení ministra vnitra, že v nově vypsaném tendru byla specifikace poptávaných vozů rozdělena do třech kategorií,“ uvedl úřad.