Střevní potíže na táboře v Žerotíně způsobily bakterie v knedlících, zjistili hygienici

Za zažívacími potížemi desítek dětí na letním táboře na Lounsku stály podle hygieniků dopředu uvařené knedlíky a také nedostatečné mytí rukou. Výsledky z laboratoří ukázaly na bakterii Bacillus cereus v knedlících a také na znečištění střevními bakteriemi. Lékaři museli ošetřit třicítku lidí, žerotínský tábor hygienici uzavřeli. Nejde přitom o jediný tábor, který řešil střevní potíže. V minulém týdnu zůstaly prázdné stany v Rajnochovicích ve Zlínském kraji.

Laboratoř identifikovala střevní bakterie a v knedlících bakterii Bacillus cereus. „Tato bakterie může za určitých podmínek produkovat jed, který následně vyvolá průjem a zvracení,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková k vyšetřování otravy desítek táborníků. Sanitky narychlo odvezly minulou středu z Žerotína na Lounsku devětadvacet dětí a jednoho dospělého.

Zmíněná bakterie se běžně vyskytuje v prostředí, zejména v půdě. Když zafouká vítr, může se s prachem dostat na jakýkoliv druh potravin. Zvládne přitom přežít i deset minut varu, a pokud má následně čas se ochladit na pokojovou teplotu, začne vypouštět jed, vysvětlila Šimůnková.

Kontroly letních táborů (zdroj: ČT24)

Právě předem uvařené knedlíky podle hygieniků zapříčinily hromadné střevní potíže. Kvůli otravě uzavřeli kuchyň a tábor přerušil provoz. „Na nápravě pracujeme společně s vedením dalšího tábora, který má v tomto středisku začít příští středu,“ uvedla hlavní programová vedoucí tábora Petra Křížková.

O znovuotevření tábora rozhodnou hygienici na konci týdne. „Byli jsme zatím na dílčí kontrole a úklid kuchyně probíhá. Kolegové tam pojedou ještě na konci týdně na závěrečnou inspekci, kde se rozhodne, zda se kuchyně otevře,“ sdělila Šimůnková.

Střevní problémy řešili i na Zlínsku

Žerotínský tábor není jediný, který v úvodu prázdnin musí řešit hromadné střevní potíže. Kvůli epidemii střevního onemocnění musel minulý týden v pátek zavřít tábor v Rajnochovicích. Z třiapadesáti účastníků se s průjmy a zvracením potýkalo třiatřicet dětí.

V reakci na to přistoupili hygienici k namátkovým kontrolám. Z dosud prověřených čtrnácti dětských táborů ve Zlínském kraji shledali pochybení hned u pěti. Kontrolují především stav kuchyně, sociálních zařízení, ale i čistotu v chatkách či stanech.