Osobní statečnost je naší povinností i dnes, řekl při pietním aktu Jan Píka

Pietní akt k výročí 70 let od vraždy generála Píky - 1. část (zdroj: ČT24)

Váleční veteráni, zástupci armády i politici si připomněli 70. výročí smrti generála Heliodora Píky. Za údajnou špionáž a zradu byl v roce 1949 odsouzen k smrti oběšením. „Slibujeme, že na vás nezapomeneme. Čest vaší památce,“ vzdal válečný veterán, generál Emil Boček hold generálu Píkovi i jeho nedávno zesnulému synovi Milanovi.

Synovec Jan Píka vyjádřil přesvědčení, že připomínka odvážných mužů a žen bojujících s komunismem je dnes obzvláště důležitá. „Kéž je nám připomínka generála Heliodora Píky nejen připomínkou vraždy a nespravedlnosti, ale také inspirací a povzbuzením ke každodenní osobní statečnosti. Ta je naší povinností,“ uvedl ve svém projevu.

Synovci Heliodora Píky Jan a Karel převzali Záslužný kříž ministra obrany. Na místě byla rovněž zahájena výstava Destrukce důstojnického sboru po roce 1948, která připomíná
osudy politicky pronásledovaných vojáků. K vidění bude před budovou Generálního
štábu celý měsíc. Spoluautor výstavy Prokop Tomek připomněl, že komunistické čistky se po komunistickém převzetí moci týkaly celé řady vlastenců v řadách armády.

„Perzekuce měla několik vln. Vojáky postihly vězení, provokace, popravy či internace v táboře nucené práce na Mírově. A dozvuky čistek lze zaznamenat ještě v roce 1958,“ přiblížil k obsahu výstavy její spoluautor. Připomněl také, že drtivá většina těchto zločinů zůstala nepotrestána.

Armádní generál Heliodor Píka zachránil za druhé světové války životy mnoha českých uprchlíků, internovaných zajatců a československých Židů. Legionáře a respektovaného diplomata nezlomila ani válka, ani komunistický režim. Ovšem už několik týdnů poté, co se komunisté chopili moci, byl ve vykonstruovaném procesu uznán vinným ze špionáže a vlastizrady a před 70 lety, 21. června 1949, v Plzni zavražděn.