Česko do deseti dnů vydá řidiče kamionu ke stíhání do Německa. V lednu tam nebezpečně předjížděl

Z pokusu o vraždu chtějí němečtí policisté obvinit českého řidiče kamionu, který v lednu předjížděl v místě, kde nesměl, a ohrozil při tom protijedoucí autobus. Protože vrchní soud nevyhověl šoférově stížnosti, Česko muže do Německa vydá do deseti dnů. K vydání dojde přímo na hranicích, kde si česká a německá policie řidiče předají.

„Bude přeměněna vazba na vazbu vydávací a bude na orgánech činných v trestním řízení, jak budou rychlé v rámci toho vydávacího řízení. To nelze v tomto směru předjímat,“ uvedl ke konkrétnímu datu obhájce řidiče Karel Schelle.

Dopravní incident se stal 22. ledna na silnici B12, která vede z Pasova na německo-české hranice u Strážného. Před městem Freyung je třípruhový úsek, směrem k hranicím vedou dva jízdní pruhy, opačným pouze jeden. Záhy však levý pruh končí, následuje křižovatka a dlouhá pravá zatáčka.

I když do levého pruhu mohou pouze osobní auta, nákladním to zakazuje dopravní značka, dvaapadesátiletý řidič kamionu v barvách vsetínské firmy začal ve třípruhovém úseku předjíždět. Vlevo ale zůstal i v místě, kde se již silnice zúžila.

Riskantní manévr

Manévr se mu nevyplatil. Jen těsně se vyhnul srážce na jedné straně s jedním z předjížděných vozů, na druhé straně s protijedoucím autobusem. Televizi Prima poté řekl, že jel co nejrychleji, protože měl zpoždění a bál se, že proto přijde o práci.

Když se ale záznam jeho jízdy objevil na internetu, stejně o ni přišel. „My jsme ho okamžitě stáhli a dostal výpověď,“ uvedl jednatel společnosti Mikostar Logistics Miroslav Vítek.