Motocentrum u D3 nejspíš čeká vyvlastnění, majitelé neuspěli s odvoláním

Bratři Bratránkovi neuspěli s odvoláním proti rozhodnutí ministerstva dopravy, podle kterého by mohli přijít o svoji nemovitost poblíž dálnice D3 u Tábora. Ministr Vladimír Kremlík (za ANO) podle informací České televize zamítl rozklad proti březnovému verdiktu resortu.

Na základě tohoto rozhodnutí ministerstvo mimo jiné vyzvalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby nemovitost u dálnice vyvlastnilo. Silničáři už na konci března oznámili, že o vyvlastnění požádají.

V současnosti je ještě možné se bránit rozhodnutí prostřednictvím soudu. „Lze podat správní žalobu ke správnímu soudu,“ uvedl advokát Jaroslav Kadlec, který zastupuje vlastníky nemovitosti. Pavel Bratránek, jeden ze spolumajitelů, potvrdil České televizi, že je rozhodnutý se soudně bránit. „Jsem stoprocentně přesvědčený. O svou nemovitost přijít nechci,“ řekl.

Spory mezi vlastníky nemovitosti u dálnice D3 a silničáři se vedou mimo jiné i o výši odškodnění. V aktuálním rozhodnutí ministra dopravy Kremlíka je uvedené, že námitky nejsou důvodné. Podle dokumentu se ŘSD snažilo o finančních náhradách jednat. Na částku ale vlastníci nepřistoupili. „Mně osobně nabídli dva a půl milionu korun. Z těch peněz by mi nic nezbylo, protože bych tu nemovitost musel taky zbourat,“ komentoval situaci Pavel Bratránek.

Spor o nájezd

Problém se řeší patnáct let. Týká se motocentra bratrů Petra a Pavla Bratránkových, které je v těsné blízkosti dálnice. Na konci devadesátých let byla stavebním úřadem v Táboře jejich nemovitost zkolaudovaná jako trvalá, třebaže mělo jít pouze o dočasnou stavbu.

K motocentru vedla jediná přístupová cesta, tehdy ještě ze silnice I/3. Po její přestavbě na dálnici D3 se s nájezdy k pozemkům už nepočítalo. Bratránkovi to zjistili v roce 2004 a obrátili se na soud. Městský soud v Praze v roce 2013 nařídil, že ŘSD musí zaplatit majitelům motocentra odškodné za to, že nemají přístup ke svému pozemku, nebo nájezdy zachovat.

Protože to z bezpečnostních důvodů nebylo možné, ŘSD se rozhodlo pro odškodnění. Majitelé ale na nabízenou finanční kompenzaci nepřistoupili. Silničáři uvažovali o možnosti, že motocentrum spojí novou příjezdovou cestou s místní částí Měšice. S tím ale nesouhlasili tamní obyvatelé.

Ze 171 kilometrů dálnice D3 je zprovozněno padesát. Dalších téměř čtyřicet kilometrů je v současnosti ve výstavbě. 24. června ŘSD otevře osmikilometrový úsek mezi Bošilcem a Ševětínem, příští rok silničáři plánují zahájení provozu na jedenáctikilometrové části Ševětín–Borek. Letos na jaře začala stavba dalších dvou úseků D3, které po dokončení budou tvořit obchvat Českých Budějovic.

Až na hranice s Rakouskem by dálnice měla vést v roce 2025. Chybí ale celá středočeská část, která by mohla být podle silničářů dokončena nejdříve v roce 2028.