Napříč Českem mizí lékárny. Chybí hlavně v menších obcích, zachránit by je měly dotace

Napříč Českem mizí lékárny. Zachránit by je měly dotace (zdroj: ČT24)

Napříč Českem postupně ubývá lékáren, aktuálně jich je 2514. Mizí především z venkova. Provozovny, kterým hrozí zánik, mohou nově získat pomoc od zdravotních pojišťoven – až 600 tisíc korun ročně. Cílem je, aby lidé nemuseli pro medikamenty složitě a daleko dojíždět.

Podmínku pro udělení dotace představuje to, že provozovna je v obci jediná, do další by cesta zabrala víc než 10 minut, v minulém roce vydala lékárna méně než 28 tisíc balení léčiv na recept a musí mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

„Myslíme si, že pomoc by měla být plošnější. Nemusí být ani tak vysoká, ale každému pomůže, pokud dostane nějaký příspěvek v řádu 10 tisíc za měsíc,“ soudí prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Třináct lékáren uspělo s námitkami z prvního kola letos v únoru, kdy byla dotace přiznána 58 lékárnám. Převis zájmu ze strany lékáren dokládá to, že žádostí o takzvanou bonifikaci se sešlo v prvním kole 113.

Rozdělit bude možné až 48 milionů korun až 80 lékárnám. Komora požadovala rozdělení peněz mezi všechny lékárny, které jsou jediné v obci. Znamenalo by to pro každou asi 80 tisíc korun na rok.

Podle spolku Vaši lékárníci CZ se měly peníze rozdělovat i podle obratu společnosti, která lékárny provozuje. Na jednu ze zhruba 2500 lékáren v Česku připadají necelé čtyři tisíce obyvatel. Ze zákona musí být dostupné všude do 35 minut.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého byla kritéria nastavena na společné schůzce zástupců zdravotních pojišťoven se zástupci lékárenské veřejnosti. Podpořené byly v prvním a druhém kole lékárny ve všech krajích kromě Prahy, nejvíc v Moravskoslezském (11), Jihomoravském (9), Středočeském (9) a v Pardubickém kraji (8). Znovu budou moci lékárny žádat příští rok.

„Udržet lékárnu třeba právě v odlehlých oblastech se ne vždy musí úplně vyplatit, takže si myslím, že fond na podporu venkovských lékáren je správná cesta,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) vnímá podporu jako první krok k záchraně venkovských lékáren. „Podle mého názoru ale toto opatření bude mít jenom krátkodobý efekt, a hlavně není systémové,“ soudí Kaňkovský. Jak bude případná podpora lékáren v nedostupných oblastech vypadat v příštím roce, se v současné době řeší.

Podle posledních dostupných dat utržily lékárny v Česku v roce 2017 zhruba 71,5 miliardy korun. Hranici sedmdesáti miliard přesahuje celkový obrat v posledních letech pravidelně. Přes 32 miliard tvořily výdaje zdravotních pojišťoven. Na doplatcích za částečně hrazené léky pacienti zaplatili necelých osm miliard. Další podobně velkou sumu lidé utratili za přípravky, které se dají koupit bez předpisu.

Dohromady lékaři předloni vydali 68 milionů receptů. Nejvíce prášků – zhruba třetinu celkového množství – lidé spolykají kvůli nemocem srdce a cév. Následují medikamenty na trávení, choroby krve a nervového systému.

Stále častěji si lidé léčiva objednávají po internetu. Především se jedná o potravinové doplňky a vitaminy. Zásilky si ale i tak většinou vyzvedávají v kamenných prodejnách.