Vojtěch o spalničkách: Nárůst je výrazný, na povinné plošné očkování ale čas ještě nenazrál

Vojtěch o spalničkách: Proočkovanost populace je nízká (zdroj: ČT24)

Nárůst lidí, kteří v Česku dosud onemocněli spalničkami, je výrazný, nejedná se ale o takovou epidemii, aby muselo ministerstvo zdravotnictví nařídit plošné a povinné očkování. V Událostech, komentářích to prohlásil šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Prioritou je podle něj nyní očkovat malé děti.

Od začátku roku onemocnělo spalničkami už více než 366 lidí; v posledním evidovaném týdnu mezi 11. a 17. březnem přitom šlo bezmála o sedmdesát případů, zatímco v prvním týdnu tohoto roku jen dva.

Proti spalničkám se v Česku povinně očkuje, očkování je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem. Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte, mimo jiné kvůli obavám ze zdravotních komplikací po vakcíně.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už loni v říjnu varoval, že tuzemská proočkovanost proti těmto nemocem se snižuje, a dodal, že klesne-li proočkovanost populace pod devadesát procent, objevují se epidemie, protože mizí takzvaná kolektivní imunita. Právě k tomu došlo podle Vojtěcha nyní.

„V roce 2010 jsme byli skoro na hranici sta procent, dneska máme proočkovanost asi třiaosmdesát procent,“ upozornil. „Budeme na všechny apelovat, aby se nechali očkovat a nechali očkovat své děti. To je ta nejohroženější skupina. Jako ministerstvo můžeme nařídit plošné a povinné očkování, které by bylo placeno ze státního rozpočtu, ale zatím situace není taková.“

Kubek: Lidé podléhají fámám na internetu

Nedostatečná proočkovanost tuzemské populace stojí za šířením spalniček i podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Máme v populaci lidi, kteří z určitých zdravotních důvodů, s poruchou imunity, nemohu být očkováni. Ti jsou chráněni kolektivní imunitou,“ upozornil. „Štve mě, že tupci, kteří odmítají očkování svých dětí, ohrožují ostatní.“

„Lidé podléhají nejrůznějším fámám a bludům na internetu, kdy lidé řeknou, že žijeme v post-faktické společnosti, kdy má každý nárok na svůj názor,“ varoval. Úkolem lékařské komory je podle něj upozorňovat na to, že spalničky rozhodně nejsou banální nemoc, protože na komplikace s nimi spojené ještě v padesátých a šedesátých letech umíralo kolem sta lidí ročně.

Právě u lékařů pak podle Vojtěcha začala i ochrana: „Nařídil jsem, aby se lékaři na urgentních příjmech a odděleních prvního kontaktu s pacientem nechali očkovat, protože tam riziko hrozí.“ Například v motolské nemocnici v Praze byla loni kvůli kontaktu personálu se spalničkami uzavřena lůžková část urgentního příjmu. Na protilátky bylo tehdy vyšetřeno přes dva tisíce pražských zdravotníků, část byla znovu přeočkována.

Šířící se nemoc má pak odezvu i ve společnosti. Podle zástupců specializovaných laboratoří si lidé nechávají častěji vyšetřit protilátky. Oproti minulému roku jsou to desítky procent navíc.