Petříček na setkání s Pompeem odmítl cla na auta, zopakoval pozvání pro Trumpa

Ministr zahraničí Petříček se setkal s americkým protějškem Pompeem (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček na schůzce se svým americkým protějškem Mikem Pompeem odmítl americká cla na automobily, jejichž zavedením hrozí americký prezident Donald Trump. Petříček také zopakoval pozvání pro Trumpa. Oba ministři hovořili mimo jiné i o kybernetické bezpečnosti či vzájemné koordinaci postupu v Afghánistánu či Sýrii.

„Odmítl jsem cla na automobily, zopakoval pozvání pro prezidenta Trumpa,“ napsal Petříček po téměř hodinovém jednání na Twitteru. Obchodní spolupráce měla být jedním z důležitých témat rozhovoru, v němž rezonovala Trumpova hrozba z tohoto týdne, že v případě neuzavření obchodní dohody s Evropskou unií zavede Washington cla na evropské vozy.

„Jsme země, kde automobilový průmysl hraje velkou roli a případná cla by měla výrazný dopad na naši ekonomiku, naše bilaterální vztahy by tím mohly být poškozovány. Americká strana vnímala tuto otázku a věřím, že se podaří najít řešení tak, aby cla nebyla zavedená, aby se nalezl kompromis,“ uvedl po pátečním jednání ve vysílání ČT24 ministr zahraničí Petříček.

V dalších tématech většinou panovala shoda. Oba politici podle Petříčka mimo jiné ocenili česko-americkou spolupráci ve třetích zemích. „Především jsem chtěl, protože v Afghánistánu působíme v rámci společné mise, abychom byli průběžně informováni o vývoji v zemi, o výsledcích politického jednání, které spojené státy podporují, a také o tom, jak budou dále působit americké vojenské síly. Čeští vojáci mají mandát do konce letošního roku a budeme koncem roku hovořit o tom, jak bude Česká republika dále postupovat, jestli bude pokračovat náš mandát, či nikoliv,“ dodal ministr zahraničí.

Trump nedávno nečekaně rozhodl o odchodu vojáků ze Sýrie a chce výrazně snižovat i počet jednotek v Afghánistánu, což však svázal s pokrokem mírových jednání v zemi. 

Debata o kybernetických hrozbách se uskutečnila na pozadí problémů spojených s čínským telekomunikačním gigantem Huawei, jehož technologie vnímají američtí i čeští experti jako rizikové. Český přístup k tomuto tématu ocenil již Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton, s nímž Petříček jednal ve čtvrtek.

O rozporu v kauze Huawei, kdy premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman „táhnou každý za jiný konec provazu“, se ale podle Petříčka v pátek řeč nevedla. „Toto téma nebylo předmětem jednání,“ odvětil na otázku. „Americká strana ocenila, že Česká republika bere vážně hrozby, které spočívají v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ dodal.

Už před cestou do USA šéf tuzemské diplomacie avizoval, že s Pompeem bude jednat i o konkrétních tématech pro avizovanou schůzku nejvyšších představitelů Česka a USA. 

Za dva týdny jede do Bílého domu na oficiální pozvání Donalda Trumpa premiér Andrej Babiš. „Jsem rád, že pan premiér pozvání dostal, je to dobrý signál i pro to, že se česko-americké vztahy znovu velmi oživují,“ řek Petříček. Podle něj by tématem setkání mohly být opět třeba obchodní vztahy, spolupráce v oblasti inovací, vědy a výzkumu ale také otázka bezpečnostní spolupráce včetně kybernetické bezpečnosti či našeho členství a působení v NATO.

„Letos si připomínáme dvacáté výročí našeho vstupu do Severoatlantické aliance, takže předpokládám, že i to může být jedno z témat, jak Česká republika naplňuje své závazky v navyšování obranných výdajů,“ dodal Petříček s tím, že nezaznamenal výtku k neplnění dvouprocentní kvóty HDP na obranu. „Spojené státy opakovaně potvrdily, že náš plán na postupné navyšování obranných výdajů je dostatečně důvěryhodný,“ řekl ministr zahraničí.

Pompeo uvítal pozvání do Prahy

Petříček také vyřídil několik pozvánek. „Hovořili jsme také o tom, že zde máme stále ještě pozvání prezidenta Trumpa do Prahy a také, že prezident Zeman má zájem na setkání s americkým prezidentem v Bílém domě. Obě záležitosti americká strana vnímá, nicméně nyní je na spojených státech, jak budou postupovat,“ dodal diplomaticky.

„Zároveň jsem pozval Mika Pompea do České republiky, což uvítal. Věřím, že budeme hledat termín pro návštěvu naší země,“ dodal Petříček. Americký ministr by mohl zavítat například na zářijové dny NATO v Ostravě.

Petr Kolář: Prezident Zeman se pozvání do Bílého domu nedočká (zdroj: ČT24)