Únorová sobota byla spíš jarní. Padaly teplotní rekordy, na Karvinsku naměřili 17 stupňů

Po mimořádně teplém konci týdne padaly teplotní rekordy i v sobotu. Maxima padly na 25 stanicích, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Albrechticích na Karvinsku, kde naměřili 17 stupňů Celsia. V Krnově na Bruntálsku pak bylo 16,3 stupně.

„Dá se říct, že nejtepleji bylo v oblasti Javornického a Osoblažského výběžku a ve středních Čechách. Vysoké teploty jsme naměřili ale také například v Plzeňském kraji,“ uvedl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přes 16 stupňů se teplota dostala ještě v obci Neumětely na Berounsku a také v Hejnici na Liberecku. V obou místech bylo maximum shodně 16,2 stupně Celsia. V Opavě bylo 16,1 stupně, rekord to ovšem nebyl.

Spíše jarní počasí čeká Česko také v neděli. Bude jasno nebo polojasno. Nejvyšší teploty se v Čechách a ve Slezsku dostanou až k 15 stupňům Celsia.

Předpověď počasí na dny od 17. do 23. února
Zdroj: ČT24

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně nadprůměrné

Podle dlouhodobé předpovědi, kterou v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, budou nadprůměrné teploty i v nadcházejících čtyřech týdnech. Dlouhodobá průměrná teplota v období mezi 18. únorem a 17. březnem je 1,6 stupně Celsia. 

Nezvykle teplo by mělo být především hned v nadcházejícím týdnu od 18. února. Další dva týdny by mělo být počasí o něco chladnější, teploty ale neklesnou pod hodnoty běžné pro tuto roční dobu. Ke konci období se bude znovu mírně oteplovat.

Následující týden bude nejen teplý, ale Česko nezasáhne ani příliš srážek. „V následujícím předpovědním týdnu (od 25. 2.) očekáváme přibývání srážek až k hranici normálních a nadnormálních hodnot,“ uvedli meteorologové. V posledních dvou týdnech sledovaného období budou srážky na průměru.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.